Održivo zrakoplovno gorivo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi prekooceanski let izveden je isključivim korištenjem održivog zrakoplovnog goriva (SAF). Gorivo je proizvedeno u Francuskoj, a u ovom projektu snage su udružili Air France – KLM, Total, Groupe ADP i Airbus.

Zrakoplovni promet sve je češći, a letovi sve popularniji, što uvelike zagađuje okoliš zbog velikog negativnog utjecaja na efekt staklenika. Prije pandemije uzrokovane koronavisrusom zrakoplovni je promet bio odgovoran za čak 2,5% globalnih emisija ugljičnog dioksida.

Održivo zrakoplovno gorivo (SAF), proizvedeno je od otpada i ostataka dobivenih iz kružne ekonomije, odnosno od korištenog ulja za kuhanje. Da se ovo biogorivo implementira u zrakoplove nije potrebno izvoditi promjene u procesu skladištenja, distribucije ili prilagodbe zrakoplova i njihovih pogonskih motora.

Ovaj je projekt potaknut UN-ovim ciljevima održivog razvoja, a SAF je dobio ISCC-EU certifikat od Međunarodnog sustava za održivost i certificiranje ugljika, koji mu je izdala neovisna organizacija koja jamči održivost.

U godinama koje dolaze Air France – KLM namjerava ojačati svoje vodstvo u upotrebi SAF-a, a usporedno će istraživati buduće generacije zrakoplova. Airbus je instalirao SAF stanice koje služe punjenju ovog tipa goriva po svojim industrijskim pogonima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!