Poljoprivrednici otkrili kakve ‘pogurance’ očekuju od nove lokalne vlasti u iduće četiri godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od glavnih tema u ovoj predizbornoj kampanji bila je poljoprivreda. U fokusu se našla u jučer, nakon najave dosad neviđene koalicije Damira Bajsa, SDP-a i Domovinskog pokreta. S konferencije za medije politički akteri poručili su da imaju zajedničku viziju razvoja poljoprivrede u BBŽ, no osim spominjanja SDP-ove ideje pokretanja zadruge, u detalje nisu ulazili. A što je zaista potrebno domaćim poljoprivrednicima i to konkretno očekuju od nove vlasti na lokalnoj razini? To su nam otkrili oni sami.

-Dobrodošle su mjere kreditiranja proljetne sjetve i subvencija osiguranja usjeva. Nama je to jako bitno, sve s čim nam pomognu je dobrodošlo – kaže ratar Zoran Piskač.

Voćari i povrćari priželjkuju i potpore za nabavu repromaterijala, okrupnjavanje zemljišta, podizanje i obnovu trajnih nasada, a podršci se nadaju i mljekari. Predsjednik bjelovarsko-bilogorske udruge uzgajivača simentalskog goveda Siniša Dreta bi rado volio da se potpore prema mljekarskom sektoru sa svih razina podebljaju kako bi im se smanjili ulazni troškovi među kojima je jedan od većih umjetno osjemenjivanje krava. Tu bi se, kaže Dreta, trebala uvesti potpora za cijelu županiju jer ona sada ovisi od općine do općine, od grada do grada.

Siniša Dreta (Zvono.eu)

Nejednak položaj

-Koji su gradovi financijski moćniji ili imaju više obzira prema mljekarima subvencioniraju, a ostali kao da ne postoje, tako da smo u nejednakom položaju – kaže Dreta.

Predsjednik bjelovarsko-bilogorske udruge uzgajivač simentalskog goveda priželjkuje i uvođenje županijskih potpora male vrijednosti koje bi dale potreban financijski “poguranac”.

-Takve su potpore slične EU fondovima i isto se ima 50 posto potpore za starija gospodarstva, a 70 posto za mlada. Ta potpora kakvu ima Zagrebačka županija iznosi do 300 tisuća kuna, a malim gospodarstvima i treba takva potpora za koju ne treba puno papirologije – navodi Dreta.

Bez potpora više ne mogu ni pčelari. Posne godine se redaju, košnice ostaju prazne i o prihodima od pčelarstva se može sve teže govoriti zbog čega pčelari priželjkuju potpore po zajednici ili naknadu za oprašivanje s obzirom na to koliku ulogu pčele imaju u oprašivanju, ističe predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Pranjić koji upozorava i kako bi za pčelarstvo sljedeća godina mogla biti ključna.

FOTO: FACEBOOK GORAN PRANJIĆ

Od ljubavi se ne živi

-Mislim da će sljedeća godina i pčelarska sezona odrediti smjer mnogim pčelarima u tome hoće li držati ili ne držati ili će smanjiti broj pčela. Ovo postaje nemoguća misija i radi se isključivo o ljubavi i entuzijazmu prema pčelarstvu – ističe Pranjić.

No, od ljubavi se ne živi. Ipak, svi moraju biti svjesni da ni budžeti jedinica lokalne i regionalne samouprave nisu rupa bez dna.

-Nemaju ni županija ni grad dovoljno novca da subvencije budu daleko veće nego što su sada – upozorava predsjednik Udruge Dar Bilogora Nenad Horvat i ističe kako poljoprivrednici u prvom redu moraju pomoći sami sebi.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!