Zbrojovka kupila Colt

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Akvizicija Češke Zbrojovke uspješno je završena, a tim su činom Česi postali vlasnici američke tvrtke za proizvodnju oružja Cold Holding Company. Colt je simbol Amerike i nije se dao za mali novac, tako su Česi morali isplatiti čak 220 milijuna dolara, a bivši vlasnik Colta dobio je više od milijun dionica od novog vlasnika.

Lubomir Kvarzhik, generalni direktor i predsjednik uprave Zbrojovke rekao je kako je ovo strateška faza od koje će prosperirati obje tvrtke.

Samuel Colt osnovao je tvrtku još 1836 godine, a u 179 godina postojanja proizveli su više od 30 milijuna revolvera, automatskih pušaka i pribora za oružje. Bez obzira na slavnu povijest i statusni simbol koji Colt uživa u Americi i svijetu, ova akvizicija nije iznenadile mnoge, jer je još 2015. Colt objavio bankrot, nakon što je izgubio državne ugovore za opskrbu oružjem.

S druge strane Češka Zbrojovka samo lani povećala je profitabilnost za čak 10,2 posto, zahvaljujući proboju na zapadno tržište, a nakon ove akvizicije u upravi očekuju dodatno znatno povećanje svoje pozicije u Americi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!