Uređaji koje svakodnevno koristimo mogli bi poskupiti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nestašica čipova koja traje već neko vrijeme negativno utječe na brojne industrije. Tako je primjerice „ugrožena“ proizvodnja razne tehnološke opreme, od manjih uređaja poput mobitela i računala pa sve do automobilske industrije. Za sada je sigurno da čipova neće biti još neko izvjesno vrijeme, a ta bi nestašica mogla utjecati na poskupljenje cijena određenih gotovih proizvoda.

TSMC, najveći proizvođač čipova, još je krajem prošle godine najavio povećanje cijena nekih komponenata i ukidanje popusta koje je davao svojim poslovnim partnerima, a sada mediji najavljuju još dodatnih poskupljenja.

Zbog povećanih troškova u sirovini i proizvodnji dio proizvođača čipova od prošlog je mjeseca povećao cijene svojih proizvoda između 10 i 30 posto. TSMC koji je cijene povećao još ranije ne nalazi se na popisu proizvođača koji su podigli svoje cijene, ali između 30 kompanija koje su na istom našle svoje mjesto, pronašla su se neka istaknuta imena poput UMC-a, SMIC-a i PSMC-a.

Povećanje cijena najviše bi mogle osjetiti manje i srednje kompanije, a dio njih bi kroz sljedećih par mjeseci mogao zbog posljedica povećanja cijena čipova i proglasiti bankrot.

Uz povećanje cijena čipova, proizvođači su najavili povećanje cijena DRAM memorije. Krajnji potrošači, odnosno široka javnost, iz ovog povećanja cijena mogu očekivati sigurno poskupljenje tehnoloških uređaja koje koriste na svakodnevnoj razini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!