Do svibnja 2021. prikupljeno više od 700 tona otpada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Građani Bjelovara i okolnih naselja na raspolaganju imaju dva reciklažna dvorišta u koja mogu dovoziti otpad. Josip Heged, član uprave Komunalca njihov rad ocjenjuje vrlo dobrim, pa čak i odličnim te navodi da ljudi često dolaze u njih. Zanimalo nas je koliko je otpada prikupljeno u ovoj, ali i u prošloj godini.

-U oba naša reciklažna dvorišta u 2020. godini prikupili smo ukupno 1595 tona otpada. Do kraja travnja 2021. godine prikupili smo 723 tone otpada. Sa zadovoljstvom možemo reći da se trend prikupljanja reciklabilnih komponenata nastavlja i ove godine i očekujemo da ćemo s krajem 2021. premašiti prošlu godinu – kaže Heged. Dodaje da se najviše prikupljaju papir i plastika, no i staklo, tekstil, stare baterije, drvo, elektronički otpad, željezni otpad, gume i nešto manje količine građevinskog otpada. Zanimalo nas je i zašto na području grada postoje dva reciklažna dvorišta.

-Zakon je za svaku jedinicu lokalne uprave, odnosno samouprave nametnuo broj reciklažnih dvorišta koja se moraju izgraditi, sukladno njihovoj veličini. Sve općine do tri tisuće stanovnika moraju imati jedno takvo dvorište, a iznad 25 tisuća stanovnika još jedno. Grad Bjelovar je izgradnjom ovih dvaju reciklažnih dvorišta zadovoljio i zakonsku obvezu, ali i ono što je najvažnije, potrebe naših građana. Imamo jedno takvo dvorište u samom centru, kod autobusnog kolodvora u Masarykovoj i jedno na Dolinama, kod odlagališta koje pokriva onaj dio grada i prigradskih naselja – objašnjava. Tamo se prikuplja gotovo sav otpad koji nastaje u pojedinom kućanstvu, uključujući otpadna ulja i ambalažu kemikalija.

-Dosad nismo naišli na to da su građani imali problema s nekom komponentom koju mi ne prikupljamo ili nemamo dozvolu za prikupljanje – naglašava Heged koji je zadovoljan interesom građana koji često dolaze odložiti svoj otpad. Naravno, prostora za napredak uvijek ima.

-Planiramo dodatno educirati ljude, s obzirom da imamo dva reciklažna dvorišta s transparentnim radnim vremenom, nema razloga da još postoje oni građani koji otpad odlažu na divlja odlagališta i zagađuju okoliš. Treba još raditi na edukaciji kako bi učinili ovaj okoliš prihvatljivijim za život i kako bi smanjili te količine otpada koje još pojedinci odlažu na nepropisan način – zaključuje Heged. Očekuje i da će se izgradnjom sortirnice i kompostane postotak odvajanja otpada biti još veći te da će građani još više odvajati otpad na kućnom pragu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!