Od cvijeća do pilića i pačića za koje su glavni kupci muškarci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Svibanj je mjesec u kojem mnogi intenzivno pripremaju i uljepšavaju svoje okućnice i balkone za ljeto kako bi tada zasjali u punom sjaju, a oni mogli uživati. Uzgajivačima cvijeća pak ova sezona predstavlja izazov, kaže nam Vjekoslav Gašparić iz Kuzminca koji svoje vinke, vodenke, begonije i ostalo cvijeće uzgaja na 800 četvornih metara natkrivene proizvodnje.

-Nije bilo dovoljno sunca, ni topline koliko je trebalo, ali smo se snašli. Malo je poskupila proizvodnja – kaže Gašparić.

No, prodajne su cijene ostale iste. Gašparić sve cvijeće prodaje na bjelovarskoj tržnici, a prodaja je sada krenula.

-Sada ide, posljednja dva, tri tjedna ide jako dobro. Nije išlo kada je bilo hladno, ali sada prodaje ide dobro – priča nam u pauzi između dva kupca uzgajivač i prodavač cvijeća s bjelovarske tržnice.

Živosti bjelovarske tržnice doprinosi i cvrkutanje pilića, pačića, malih pura i gusaka koje prodaje Jadranka Čižmešinkin iz Novog Virja. Prodaja je nekada, kaže, išla i bolje. Danas najbolje prolaze domaći pilići dok se patke koje su nekada bile neizostavan dio svakog seoskog dvorišta ne trže tako dobro.

-Gospođe koje su starije više ne mogu raditi, a mladi to ne bi jer to smrdi – tumači razloge slabijeg interesa za patkama Čižmešinkin.

No, vremena se mijenjaju, mijenjaju se i trendovi, pa se mijenja i struktura kupaca i to na možda i neočekivan način.

-Dosta kupuju mladi muškarci, a žene slabo. Ne znam kako to, ali više kupuju mladi muški nego žene – kroz smijeh priča koprivničko-križevačka peradarka.

No, glavno da se kupuje, a sigurno je da u šetnji bjelovarskom tržnicom možete nabaviti od cvijeća i povrća, preko sira, pa do pilića, pačića, guščića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!