Oda vinu kroz kušanje, bicikliranje, hodanje, slikanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Sve je spremno za najveću daruvarsku feštu i najzabavniji festival vina – Vinodar koji se održava od 31.05. do 06.06.. Zbog svi znamo čega, zabavni dio – fešta će biti malo utišan, ali će zato glavna zvijezda – vino zasjati punim sjajem ili bolje rečeno punim bukeom. Ove je godine na Vinodar pristiglo oko sto uzoraka vina koji su komisiju iznenadili ne samo time što ih je u ovo doba stiglo toliko, već su ocjenjivačka nepca sudaca ostala i više nego ugodno iznenađena samom kvalitetom.

-Došli su uzorci renomiranih proizvođača, sve visoko kvalitetna vina što dokazuju i rezultati ocjenjivanja. Bilo je 38 zlatnih medalja, 36 ili 37 je bilo srebra i nekoliko bronci – navodi predsjednica ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić.

Veliko zlato je osvojio traminac Iločkih podruma s 92 osvojena boda, a ove su godine imali sve kategorije vina.Veseli Mežnarić koja je dugogodišnja predsjednica komisije na Vinodaru i što se vidi napredak jer se od skromnih početaka došlo do renomirane izložbe vina.

-Ne može se uopće usporediti s počecima, a napredak se vidi iz godine u godinu. Ljudi se jako trude, sada ima puno mladih i mlađih koji su sve savladali i primjenjuju moderne tehnologije u vinogradu, u proizvodnji vina, u podrumima, u njezi i čuvanju vina – ističe predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje vina daruvarskog Vinodara.

Dunja Mežnarić – Grad Daruvar

 

Napretkom je zadovoljan i Daruvarčanin Tomislav Horvat koji je ove godine osvojio tri medalje – pinot sivi u muškat ottonel su osvojili srebra, a ždralova graševina zlato. Iskustvo edukativne kušaonice “Moje vino je najbolje” na kojoj domaći vinari kušaju svoja vina, ali ih komentira i struka, je dragocjeno.

-Uvijek nam se svakome kaže kako bi ta vina mogla biti bolja, mi vinari razgovaramo među sobom i uvijek se nešto nauči. Na svakom Vinodaru se nešto nauči – ističe Horvat.

Edukativna kušaonica je na rasporedu u utorak, prvog lipnja u 18 sati u Glazbenoj dvorani u Dvorcu grofa Jankovića. I dok je većina na vina poput graševine, traminca, pinota navikla i s njima je dobro upoznata, pitanje je koliko nas je pilo vino od maline? Upravo je malinovo vino odnosno desertno vino od maline pakračkog OPG-a Skalnik na Vinodaru osvojilo zlatnu medalju i to kao jedino voćno vino. Obitelj Skalnik maline uzgaja na jednom hektaru, prodaje ih svježe, a za ugodnu čaroliju vina je kriva – pandemija.

-Lani nam je bila treća berba po redu, a kako je prodaja išla malo teže zbog korone stvorio se višak maline zbog čega smo krenuli u preradu i napravili sok, džem, liker i desertno vino od maline. Malinu volimo jesti, pa smo htjeli vidjeti kakvo je vino i ispalo je prekrasno boje, lijepo miriše na malinu, slatko, pitko – kaže Anita Skalnik.

Sva nagrađena vina će se moći kušati u petak od podneva, a sama izložba je na rasporedu sljedećeg vikenda, petog i šestog lipnja. Vinodar sutra u 17 sati otvara predavanje “Kakav turist je astroturist”, a iako nema velikih zabavnih sadržaja, organizirana su tri koncerta, ali i turističko-vinski sadržaji na otvorenom. Četvrtak treći lipnja je rezerviran za Likovnu koloniju Wine&Art, u subotu petog lipnja u deset sati starta biciklijada “Vino Tour”, biciklijada skrivenim stazama ribnjaka Končanica, a u nedjelju šestog lipnja će svi željni pješačenja moći sudjelovati u šetnji Wine&Walk, odnosno u osam i pol kilometara dugom eno-gastro pohodu od vinara do vinara. Ima li išta bolje?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!