Europska unija stabilna, u Hrvatskoj raste broj nezaposlenih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji u travnju je prema ILO-u (mjerenje Međunarodne organizacije rada) iznosila jednak postotak kao i proteklog mjeseca, odnosno 7,3 posto. Ukupno u EU je u travnju bez posla bilo 15,38 milijuna građana, od čega je njih čak 13 milijuna bilo u eurozoni. U ožujku je ta brojka bila veća za 165 tisuća nezaposlenih, dok je u eurozoni ta brojka iznosila 134 tisuće ljudi.

Nezaposlenost je od svih zemalja EU-a najveća u Španjolskoj, gdje stopa nezaposlenosti iznosi 15,4 posto, slijedi Italija s 10,7 posto, pa Cipar s 9,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u travnju iznosila 7,5 posto, što je za 0,4 posto više u odnosu na ožujak kada je stopa prema ILO-u iznosila 7,1 posto. U Hrvatskoj je prema podacima Eurostata u travnju bez posla bilo 132 tisuće ljudi, što je za 6 tisuća više u odnosu na mjesec ranije. No bez obzira na lošiju situaciju u odnosu na prethodni mjesec, ako situaciju iz travnja usporedimo s onom iz travnja protekle godine, Hrvatska ima 8 tisuća nezaposlenih manje.

Najnižu stopu nezaposlenosti u travnju su ostvarile Poljska s 3,1 posto, a slijede ju Češka i Nizozemska, obje s po 3,4 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!