Porast dobiti banaka u prvom tromjesečju ove godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvo tromjesečje ove godine za banke u Hrvatskoj proteklo je više nego profitabilno. Banke su ostvarile dobit od 1,1 milijarde kuna, što je otprilike jednaka dobit onoj za isti period prošle godine, objavio je HNB.

Prinos na imovinu (ROA) povećao se za 0,3 posto, te sada iznosi 0,9 posto, dok je prinos na kapital (ROE) porastao s 4,4 posto na 6,8 posto. Ovi navodi središnje banke jasno pokazuju kako su pokazatelji profitabilnosti porasli u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2020. godine.

Protekle je godine najveću dobit ostvarila Zagrebačka banka (416,8 milijuna kuna), slijedi ih Privredna banka (195,4 milijuna kuna), a više od sto milijuna kuna dobiti ostvarila je i Erste banka (179,6 milijuna kuna), pokazuju podaci iz tablice HNB-a.

Statistika HNB-a odnosi se na 23 kreditne institucije u Hrvatskoj, od čega su njih 20 banke, dok su ostale tri institucije stambene štedionice (PBZ stambena štedionica, Raiffeisen stambena štedionica, Wüstenrot stambena štedionica).

Jedina kreditna institucija koja je poslovala s gubitkom u prvom tromjesečju ove godine je Imex banka, koja je ostvarila nešto veći gubitak od 3 milijuna kuna.

U odnosu na kraj 2020 godine u prvom se tromjesečju ove godine ukupna imovina kreditnih institucija povećala za 8,2 milijarde kuna, odnosno 1,8 posto. Najveći porast u ukupnoj imovini odnosio se na depozite kod HNB-a i na dane kredite, javljaju iz HNB-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!