Potražnja za radom veća od one prije pandemije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada tržište rada promatramo uz pomoć OVI indeksa, jasno se vidi kako već treći mjesec zaredom ono pokazuje znakove oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

OVI indeks je za svibanj ove godine veći od prošlogodišnjeg za isti mjesec. Taj je podatak očekivan s obzirom na oštre protupandemijske mjere koje su lani bile na snazi. Tržište rada bilo je tada izrazito neaktivno, javljaju iz Ekonomskog instituta Zagreb.

Foto: Ekonomski institut Zagreb

Ono što iznenađuje je podatak da je OVI indeks za svibanj ove godine veći i u odnosu na onaj iz 2019. godine. Tada pandemije još nije bilo, a OVI indeks je sada u pandemijskom razdoblju veći od onog pretpandemijskog za jedan posto. Ovo je prvo povećanje potražnje za radom u odnosu na pretpandemijsko vrijeme.

Proteklog su mjeseca najtraženija zanimanja bila prodavač, kuhar i konobar s ukupnim udjelom u potražnji za radom od oko 28 posto.

Još valja napomenuti da je OVI indeks, na čije se statističke podatke ovaj tekst referira, mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u Zagrebu u suradnji s portalom MojPosao. Svrha OVI indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!