Britanija i Australija dogovorile trgovinski sporazum

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Trgovinski sporazum postignut je između Velike Britanije i Australije.

Za Britance ovaj je sporazum bio prioritet nakon izlaska iz EU, a kao dio strategije u nastojanju da otočani izgrade snažnije komercijalne i diplomatske veze u indopacifičkoj regiji. Pregovori o sporazumu trajali su dulje nego je bilo planirano, oduljilo se na mjesece, no dva su premijera izgladili sva neriješena pitanja.

Kolege premijeri, Boris Johnson i Scott Morrison, uspjeli su razriješiti sve nedoumice u sklopu bilateralnih razgovora na rubu sastanka G7 u Britaniji.

Australski ministar trgovine Dan Tehan izjavio je kako su premijeri imali pozitivan sastanak u Londonu, te kako su riješili preostala pitanja vezana za Trgovinski sporazum.

Britanski su farmeri u strahu od gubitka posla. Ono što farmere brine je mogući akt koji se nalazi u sporazumu, a kojim bi se ukinule carine na uvoz janjetine i govedine iz Australije, što bi uvelike naškodilo domaćoj proizvodnji.

Ovaj bi sporazum Britaniji trebao donijeti 500 milijuna funti, dok za Australiju analitičari još uvijek propituju važnost ugovora s obzirom na fokusiranost gospodarstva te zemlje na tržište u Aziji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!