Hrvatska ostvaruje gotovo najveći rast izvoza između EU zemalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izvješće Eurostata pokazuje kako su europski robni izvoz i uvoz u travnju poskočili, a Hrvatska je među najboljim zemljama po rastu izvoza.

U travnju je izvoz robe narastao za više od 40 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje. Taj je porast očekivan s obzirom na velike prošlogodišnje blokade uzrokovane koronavirusom. Uvoz je uvećan za trećinu, te sada iznosi 166 milijardi eura.

EU je u travnju zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 13 milijardi eura. Trgovinski višak eurozone iznosio je u istom mjesecu 10,9 milijardi eura, što je otprilike četiri puta više u odnosu na lani. Unutar Europske unije robna razmjena porasla je za 58,9 posto, te sada iznosi 274,9 milijarde eura.

Gotovo sve zemlje EU-a u travnju zabilježile snažan skok izvoza robe izvan Unije u odnosu na prošlu godinu. Gotovo sve jer su Cipar i Irska zabilježili pad za 17,7 odnosno 0,3 posto. Slovačka i Italija predvode u skoku izvoza, on je u te dvije zemlje udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

Rumunjska i Hrvatska slijede za njima sa skokom izvoza u travnju na godišnjoj razini za 88 odnosno 72 posto. Sve su zemlje, s iznimkom Luksemburga, povećale i uvoz roba. Uvoz je najviše porastao na Malti i to za čak 160,4 posto. Za Maltom slijede Estonije i Slovenija sa 77,8, odnosno 71,2 posto dok je hrvatski uvoz porastao za 66 posto u odnosnu na prošlogodišnje razdoblje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!