Nevažeće su za plaćanje, ali lako ćete do novih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska narodna banka bez ikakve novčane naknade ili vremenskog ograničenja zamjenjuje sve nevažeće novčanice. Sve što osobe koje posjeduju novčanice kojima je „istekao rok valjanosti“, je donijeti iste na šalter HNB-a, gdje će dobiti nove novčanice u istoj protuvrijednosti.

Dosad je iz opticaja povučeno sedam serija novčanica od strane HNB-a. Pet, deset, pedeset, sto i dvjesto kuna, njih šest izdano je 1993. godine, dok je jedna serija tiskana dvije godine kasnije.

Broj nevažećih novčanica iznosi preko 300 milijuna, ali njih 9,5 milijuna još je uvijek u opticaju. Najviše nevažećih novčanica u opticaju ima u apoenima od po pet kuna, a nominalna vrijednost te najbrojnije nevažeće novčanice iznosi oko 17 milijuna kuna.

U proteklih godinu dana ukupno je vraćeno 2800 nevažećih novčanica od deset kuna, 1707 novčanica od 20 kuna, nešto više od 5000 novčanica vrijednosti od 50 kuna te malo iznad 3000 novčanica u vrijednosti od 100 kuna.

Dakle, da ponovimo za one koji možda još uvijek u svom vlasništvu imaju nevažeće novčanice. HNB zamjenjuje sve takve novčanice bez naknade i vremenskog ograničenja tako da se one osobno donesu na blagajnu HNB-a u ulici Franje Račkog 5 u Zagrebu ili da se poštom pošalju na adresu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!