Osnivanje fonda za ulaganje u obnovljivu energiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Milijardu dolara vrijedan fond pokrenuti će ove godine dobrotvorna zaklada najvećeg svjetskog trgovca namještajem IKEA-e i američka zaklada Rockefeller. Fond će ulagati novac u programe vezane za obnovljivu energiju u zemljama u razvoju.

Svaka pojedina, od dvije navedene zaklade, osigurat će 500 milijuna dolara rizičnog kapitala. Ove će godine, nadaju se, povući dodatna sredstva u vrijednosti 10 milijardi dolara iz međunarodnih organizacija za razvoj, prije nego fond otvore institucionalnim ulagačima kako bi proširile ulaganja u obnovljive izvore u zemljama poput Indije, Nigerije i Etiopije.

IKEA do 2030. želi biti klimatski pozitivna, a većinski vlasnik tog trgovinskog lanca, Ingka Group, u travnju je priopćila da je za ulaganja u projekte zelene energije namijenila četiri milijarde eura.

– Ovo može biti komercijalno isplativo. Milijardnom dolara se prihvaća rizik unaprijed i to može aktivirati na desetke milijardi dolara. Ovdje se ne kockamo. Vidjeli smo kako stvari funkcioniraju u Indiji. Znamo što je potrebno da bismo postali uspješni – rekoa je Rajiv Shah, predsjednik Rockefellerove zaklade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!