Blago smanjenje cijena u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Smanjenje razine potrošačkih cijena i usluga u hrvatskoj u odnosu na prosječne vrijednosti u Europskoj uniji možemo zahvaliti koronavirusu.

Sa 71 posto prosjeka EU-a u 2019. godini, cijene su se smanjile na 69 posto u 2020. godini. Smanjile su se cijene hrane, alkohola, duhana, odjeće, ali i usluga u restoranima u odnosu na 2019. godinu.

Cijene hrane u Hrvatskoj pale su s 96 posto, koliko su iznosile u godini prije korone, na 94 posto prosjeka Europske unije, pokazuju podaci Eurostata.

Najskuplja je hrana u Austriji i Norveškoj, čak četvrtinu viša od prosjeka EU-a, dok je Njemačka povoljnija, te je samo 2 posto iznad prosjeka. Hrana je najskuplja stavka i na domaćem tržištu, a na nju otpada 18 posto izdataka kućanstava, slijede ju troškovi stanovanja s oko 16 posto, te prijevoza s oko 10 posto.

Hrvatska je iznad prosjeka po cijenama elektronike, to se zadržalo i u godini korone, a cijene su čak 7 posto iznad prosjeka EU-a. Alkohol, duhan i namještaj su na oko 80 posto prosjeka, odjeća i obuća na 90 posto, a standard nam brane energenti koji su cijenama 37 posto ispod prosjeka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!