Prezentiran rad Centra umjetne inteligencije u Lipiku koji stvara vrijedne kadrove za budućnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Centar umjetne inteligencije Lipik održao je Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg su se svi zainteresirani imali priliku upoznati s tamošnjim programom i projektima u koje su uključeni polaznici iz svih dijelova Hrvatske. U prezentaciji su sudjelovali brojni gosti, među kojima su bili i Jan Štedul, glavni tajnik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroaAi,  Kristina Posilović, savjetnica ministra Tomislava Ćorića, i drugi. Na ovaj, ne samo u Hrvatskoj, već i šire jedinstven projekt posebno je ponosan lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

-Lipik je turistički grad, koji je poznat po kontinentalnom turizmu, Lipik je grad industrije i poljoprivrede, prehrambene proizvodnje, grad lipicanaca. Imamo puno brendova, a sada novi brend postaje i naš Centar za umjetnu inteligenciju koji određuje novi smjer u kojem se grad razvija. Ideja nije moja, ali sam ponosan što sam kao agronom prepoznao ideju Dejana Iličića. Nikad ne odbijam dobre ideje, pogotovo mladih ljudi i naravno da sam to odobrio, a sada vidimo u što je ta ideja prerasla. Želimo biti prvi u Republici Hrvatskoj i želimo biti poznati izvan naših granica – poručio je s Dana otvorenih vrata gradonačelnik Kasana, koji je prvoj generaciji polaznika poželio puno uspjeha te da budu jedan od značajnih faktora napretka, u Lipiku, ali i drugdje.

Idejni začetnik Centra razvoja umjetne inteligencije i direktor Lipičke razvojne i turističke agencije Dejan Iličić prezentirao je sam projekt. Podsjetio je kako je za obrazovni program stiglo preko 200 prijava, nakon čega je odabrano 22 najboljih kandidata.

-Oni su kroz program usvojili najtraženija znanja i vještine današnjice – vještine potrebne za razvoj umjetne inteligencije. Tek smo na pola puta, a rezultati su obećavajući. Nakon ovog završenog programa, polaznicima će biti omogućeno zapošljavanje u jednom od brojnih hrvatskih AI startupa okupljenih u udrugu CroAI, ali osigurali smo im i podrška kod pokretanja vlastitih poslova – kazao je Iličić, dodajući kako je Grad Lipik, u suradnji s Hrvatskom zavodom za zapošljavanje i Požeško-slavonskom županijom, osigurao pokretanje poduzetničkog inkubatora upravo za pokretanje poslova vezanih uz umjetnu inteligenciju. Jedan poduzetnički inkubator od 330 četvornih metara već je popunjen, radi čega se uređuje još jedan iste površine, ali i dodatni poduzetnički inkubator u blizini AI Centra, koji će biti na raspolaganju polaznicima nakon završetka tečaja.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!