Sudionice iznijele iskustva i otkrile što im se pokazalo kao najveći izazov kod pokretanja projekata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ u Romskoj kući u Maglenči organizirala je panel „Osnaživanje ruralnih žena – Empowering Rural Women“ koji se održao u sklopu projekta Civic Europe Idea Challenge 2020 za koji je ova udruga dobila međunarodnu nagradu Community Award. Projekt Osnaživanje ruralnih žena dio je programa Civic Europe koji je inkubator za lokalno ukorijenjene građanske inicijative, organizacije i pojedince u Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi, a realizirali su ga MitOst i Sofijska platforma, a financirala Zaklada Mercator.

Na početku se nazočnima obratila predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ mr. sc. Dijana Katica koja je istaknula važnost okupljanja uspješnih žena iz ruralnih područja, stručnjakinja i dužnosnica koje svojim radom pridonose napretku  obitelji, javnih ustanova, tvrtki u kojima rade, ali i društva u cjelini te izrazila nadu kako će ovaj panel biti začetnik mnogo većeg projekta na nacionalnoj razini kojim će se raditi na osnaživanju žena iz ruralnih krajeva Hrvatske.

Panel je moderirala Ivona Beus Richemberg, a panelistice su bile Tajana Huzak, pomoćnica ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU – Uprava za otoke, Višnja Krapljan, voditeljica Odjela za podršku razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima pri Ministarstvu poljoprivrede, Katica Pejak, predsjednica Udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“, Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica udruge GTF – inicijativa za održivi rast, Tamara Rebić koja sa suprugom uspješno vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica.

Podršku skupu dala je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić, načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac te direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek.

Na panelu je istaknuta važnost osnaživanja ruralnih žena i njihove uloge u razvoju njihovih lokalnih zajednica i društva u cjelini. One su iznijele poteškoće s kojima se svakodnevno susreću, ali i promišljanje da je potrebna međusobna podrška kako bi njihov rad i trud postao vidljiviji. Panelistice su na vlastitim primjerima objasnile s kojim su se izazovima susretale u razvoju poduzetničke priče ili projekta u nekoj od udruga u kojima djeluju te što oni znače za sredine u kojima žive te za njih same. Predstavnice ministarstava izrazile su snažan poticaj i ulogu države da im pomogne u osnaživanju te naglasile da se kroz različite nacionalne i EU fondove pružaju brojne mogućnosti za razvoj ideja i poduzetništva koje  treba iskoristiti.

Cilj ovog panela bio je i međusobno upoznavanje, razmjena kontakata i umrežavanje. Istaknuta je potreba za što više ovakvih druženja, razmjena ideja i mišljenja. Na kraju panela zaključeno je kako su njegove sudionice dio neformalne inicijative osnivanja zajedničke platforme kojom bi se još više osnažio položaj žena u ruralnim područjima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!