Varaždinac i Velikotrojščanin drže kalifornijske gliste

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN/VELIKO TROJSTVO – Neki uzgajaju krave, svinje ili piliće, a neki gliste i to one kalifornijske. Među njima je i Juraj Erdelja iz Varaždina kojem se ideja o uzgoju javila prije desetak godina kada ju je odbacio da bi joj se ponovno vratio kada je iskrčio vinograd.

-Slučajno se ponovno aktiviralo to oko glista, otišli smo vidjeti kako to izgleda i opet je bilo ono super, gliste fuuj, ali nakon što smo to vidjeli u stvarnosti odlučili smo probati – opisuje početak svoje priče s glistama Erdelja.

Foto: OPG Rupa

Prije godinu dana je s uzgojem kalifornijskih glista i to prvi na bjelovarskom području krenuo Dražen Rupa iz Velikog Trojstva. Na svom OPG-u ima hektar i pol lješnjaka, a kako je odlučio izbaciti umjetno gnojivo izbor glistala, organskog gnojiva kojeg proizvode upravo kalifornijske gliste je bio logičan izbor. Kod njega nije bilo otpora prema glistama.

-Ne, zašto? Leglo mi je na prvu, svidjelo mi se – kaže Rupa.

Uzgoj kalifornijskih glista nije zahtjevan. Jedno leglo dolazi na dva četvorna metra i u njemu bi trebalo biti do 590 tisuća odraslih jedinki, tu su i jajašca, a cijena takvog legla je 800 kuna. Najbitnije je osigurati kvalitetnu hranu, stajski gnoj, ali i voditi računa i o prirodnom neprijatelju glista, krticama zbog kojih je potrebno napraviti adekvatnu zaštitu. Glistal je inače najkvalitetnije organsko gnojivo koje se može koristiti za voće, povrće, vinograde, cvijeće, travnjake.

-Glistal je jači pet puta od običnog stajskog gnoja, neutralne je pH reakcije tako da je pogodan za većinu biljaka i za neutraliziranje tla – tumači Rupa.

Foto: OPG Rupa

Dodatna prednost je što se može staviti i izravno na korijen biljke bez neželjenih posljedica. Jedini minus je što je ta djelatnost nevidljiva. Toliko je rijetka, kaže Erdelja, da nije priznata.

-Nema nas na popisima za poticaje niti po površini niti po stoci, ne može nas se svrstati – kaže Erdelja.

Ipak, Erdelja koji ima analizu Agronomskog fakulteta i glistal prodaje se na interes ne može potužiti. Kako je i zbog pandemije porastao interes za vrtlarenjem, ali i svijest o nužnosti zdrave eko prehrane tako sve više ljudi traži upravo glistal, pa su i Erdelja i Rupa sigurni da je uzgoj kalifornijskih glista i proizvodnja humusa odnosno glistala grana koja ima perspektivu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!