Započelo je probno razdoblje digitalnog novca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Započelo je dvogodišnje probno razdoblje novog potpuno digitalnog novca od strane Europske središnje banke.

Europska središnja banka želi uvesti ovu valutu koju su zamislili kao alternativu kriptovalutama, ali digitalni euro to nije, a nikada neće i ne može biti. Mnogi ljudi koji danas već i plaćaju svojim mobitelima ne mogu objasniti razliku između onog što imamo i digitalnog eura koji predstavlja novu valutu.

Današnji novac dobrim dijelom već i je digitalan, a to je bio i prije dolaska računala. Stvar je u tome da se velika količina novca koji se posjeduje samo obračunavao u knjigama, a u opticaju nikad nije bila realna količina novca, odnosno onoliko koliko ga u stvari ima. U opticaj se tiska u prosjeku dvadesetak posto novca, a taj se postotak najviše može zahvaliti državama kao što je Njemačka, čiji građani vole imati novac u fizičkom obliku.

Digitalni euro nikada neće moći postati kriptovaluta zbog načina na koji one funkcioniraju. Kriptovalute su „slobodne“ svih restrikcija i pravila, njihovu vrijednost određuje isključivo zakon ponude i potražnje na tržištu. Dakle, kriptovalute vrijede koliko i šaka blata pored puta ukoliko za njima nema potražnje, ali ako je potražnja za istima velika, tada su vrjednije od čistog zlata. Taj je način funkcioniranja glavni razlog oscilacije njihove vrijednosti, a euro nikada neće moći funkcionirati samo slobodom tržišta bez obzira bio on digitalan ili ne.

Digitalni euro ne samo da neće biti slobodan već će biti „pravi“ novac, odnosno odraz BDP-a čitave zone eura, isto kao i njegov brat „normalan“ euro. Taj tradicionalni euro nikada neće nestati, odnosno digitalni ga neće zamijeniti, već ćemo imati dva oblika novca.

E sad, što je digitalni euro onda kad danas već tako i tako gotovo sve transakcije obavljamo preko kartica. E pa to je digitalan oblik dobro nam poznate valute, a razlika je nikakva i ogromna. Nikakva iz razloga što se plaćanje odvija digitalno isto kao i sada, a ogromna jer je pitanje tko upravlja računom našeg digitalnog eura.

Jürgen Schaaf koji sudjeluje u ovom probnom projektu objašnjava kako se već plaća digitalno, ali novcem poslovnih banaka, odnosno novcem koji zapravo pripada banci, dok će se prilikom plaćanja digitalnim eurom moći plaćati elektronski s nečim što je ravnopravno novcu.

S digitalnim eurom banke zapravo nisu uopće potrebne jer u virtualnom je svijetu potpuno nebitno gdje se nalazi i gdje se obračunava neka varijabla, a ova bi se mogla obračunavati direktno u Europskoj središnjoj banci.

Bankama se ideja o preskakanju njihovog poslovanja ne sviđa, pa se barem u početnoj fazi ipak želi ostaviti prometovanje novca e-eurom i preko komercijalnih banaka. Argument koji banke koriste u obranu svog poslovanja je taj da poslovna organizacija koja pokriva vaš račun mora jako dobro znati tko ste vi i jeste li sposobni platiti neki navedeni račun. Sama pomisao da Europska središnja banka raspolaže osobnim podacima svih korisnika e-eura je centralizacija podataka od kakve zaštitnici potrošača bježe, kako bi rekli stari ljudi, kao vrag od tamjana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!