Liverpool uklonjen s popisa kulturne baštine UNESCO-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Liverpool – pomorski i trgovački grad“ više nije na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Odbor za svjetsku baštinu je tajnim glasovanjem uklonio Liverpool s popisa na kojem se nalazi preko 1100 lokacija diljem svijeta, među kojima je i deset lokacija u Hrvatskoj. Liverpool je ukinut s popisa zbog nepovratnog gubitka atributa koji prenose izvanrednu univerzalnu vrijednost dobra. Uvršten na popis 2004. godine, a već 2012. našao je svoje mjesto na Popisu svjetske baštine u opasnosti zbog predloženih izmjena u zaštićenoj zoni.

Plan regeneracije povijesne rive vrijedan 7 milijardi dolara glavni je razlog ukidanja grada s liste UNESCO-a. Uz regeneraciju rive projekt uključuje izgradnju luksuznih stanova, ali i izgradnju novog stadiona za nogometni klub Everton. Izgradnja stadiona trebala bi započeti za samo nekoliko dana, a sve navedeno narušiti će povijesnu lokaciju Liverpoola.

Liverpool je treća lokacija koja je izgubila status svjetske baštine. Isti taj status prvo je izgubila dolina Elbe u Dresdenu, zatim arapsko svetište Oryx u Omanu, a sada evo i Liverpool. Unutar EU-a postoje još dvije lokacije koje su na Popisu svjetske baštine u opasnosti: povijesni centar Beča i srednjovjekovni spomenici na Kosovu.

Gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson izjavila je kako je razočarana u ovu odluku te smatra neshvatljivim da UNESCO radije želi da Liverpool ostane zapušten, umjesto da daje pozitivan doprinos budućnosti svojih stanovnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!