Broj prodavača na tržnici ne smanjuje se unatoč pandemiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tvrtka Komunalac zadužena je za upravljanje i brigu o bjelovarskoj gradskoj tržnici koja se smatra dijelom kulturnog identiteta grada. Bjelovarčani tržnicu najčešće posjećuju takozvanim sajmenim danima, četvrtkom i subotom, a najviše se na njoj kupuju domaće voće i povrće lokalno poznatih proizvođača. Kako izgleda briga o tržnici otkriva član uprave Komunalca, Josip Heged.

– Kad govorimo na koji način Komunalac brine o tržnici važno je reći da tamo imamo sedam uposlenih koji brinu o redu i da se gradska odluka o tržnom redu provodi. Zaposlenici brinu o tržnici te svakodnevno nakon tržnog dana vrše čišćenje, a petkom je obavezno pranje tržnice – govori nam Heged. Djelatnici Komunalca na tržnicu dolaze rano ujutro kako bi sve pripremili i počistili za novi dan. U posljednjih godinu i pol posao im dodatno otežava pandemija.

– Samom poslovanju tržnice problem stvaraju epidemiološke mjere kojih se naravno trebamo pridržavati i kojih se pridržavamo. Imamo barijere na ulazima, dezinfekcijska sredstva i razmake između prodavača, sve je po propisima naših epidemiologa, odnosno epidemioloških službi – objašnjava. Planira se gradnja nove te rekonstrukcija stare tržnice koju će se upotpuniti novim sadržajima, ističe.

– Sada smo u izradi projektne dokumentacije. Raspisali smo natječaj za izgradnju podzemne garaže na dijelu iza mliječne tržnice gdje se nalazi parking prostor i prodavači s konfekcijom. Dakle imamo planove za izgradnju podzemne garaže, a na tom dijelu bi se gradila i nova tržnica sa svim popratnim sadržajima. Nakon toga bi mogli razgovarati o rekonstrukciji trenutne tržnice i nekim novim sadržajima na njoj – govori nam Heged o budućnosti bjelovarske tržnice. Za ovaj zahtjevan projekt novac će se tražiti i u nacionalnim, ali i u europskim okvirima.

– Naravno da ćemo gledati kandidirati to prema nekakvim europskim i nacionalnim fondovima kako bi zatvorili financijsku konstrukciju. Jedan od problema postojeće tržnice je to što je nekada davno netko prodao kioske, odnosno vlasnici na našem zemljištu su privatne osobe i to će biti zahtjevno rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Mi smo problema svjesni i s njim računamo i želimo ga riješiti u dogledno vrijeme – navodi Heged probleme koji stoje ispred nove tržnice. Komunalac već polako kreće s uređenjem, pa je tako trenutno pri kraju rekonstrukcija toaleta na gradskoj tržnici, koji je sada prilagođen i za osobe s invaliditetom.

– Upravo završavamo rekonstrukciju toaleta na tržnici koja nas je koštala oko 250 tisuća kuna. Sve je kompletno obnovljeno, a izgrađen je i toalet za osobe s poteškoćama u kretanju. Za invalidne osobe tu je i rampa za invalide, sve je na senzor i to je bio naš doprinos da i prodavačima i kupcima standard na tržnici dignemo na još jedan viši nivo – naglašava. Dobra je vijest da se broj zakupljivača na bjelovarskoj tržnici ne smanjuje.

– Mi svake godine imamo po par zakupljivača više. Nisu to spektakularni brojevi pa da sad možemo reći da imamo neki rast, ali u odnosu na neko razdoblje prije pandemije možemo reći da je taj broj ostao na istom nivou ili je čak i povećan. Danas konstatiramo da imamo 209 ugovora potpisanih sa zakupljivačima, prije dvije godine ta se brojka kretala oko 200. Na zelenom dijelu imamo 161 zakupljivača, na mliječnom dijelu 19, na štandovima 9, a imamo i 20 zakupljivača na buvljaku, dakle sveukupno trenutno je tu 209 zakupljivača – otkriva. Na tržnici nekim danima zna biti i dodatnih 40-ak zakupljivača, naglašava Heged.

– Ono što nas posebice veseli je da imamo i prodavače koji dolaze određenim danima u tjednu, koji nemaju ugovor. Takvi prodavači obično dolaze četvrtkom i subotom, oni plaćaju mjestovinu, odnosno kocku 5 kuna ili iznajmljuju štandove po 15 kuna dnevno. Te cijene nismo dirali već oko petnaest godina i to je naš doprinos da situacija na tržnici bude što bolja, da izađemo u susret zakupljivačima i motiviramo ih da što više posjećuju našu tržnicu i na njoj plasiraju svoje proizvode – objašnjava nam detaljno situaciju sa zakupljivačima. Za kraj, Heged poziva građane da i dalje nastave kupovati na gradskoj tržnici Bjelovar čime pomažu lokalnim proizvođačima, ali i ekonomiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!