Prodaju se dionice Ubera, doznali smo zašto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uberove su dionice posljednjih dana na velikoj rasprodaji. Razlog ovakvoj situaciji je najava prodaje udjela SoftBank-a, inače jednog od najvećih dioničara ove kompanije.

SoftBank prodaje gotovo jednu trećinu svog udjela u Uberu. Uložili su u kinesku tvrtku za prijevoz automobila Didi, taj ulog nije baš ispao isplativ, pa sada prodaju dionice kako bi pokrili gubitak koji je nastao kao posljedica ulaganja.

Planira se prodati 45 milijuna dionica, a nakon izvješća njihova je vrijednost pala za 5 posto u trgovanju nakon radnog vremena.

Vrijednost Uberova udjela u Didiju prošli je tjedan pala za 2 milijarde dolara. Kina je navodno planirala novčane i druge kazne protiv tvrtke usred šireg onemogućavanja kineskih tvrtki koje kotiraju na američkoj burzi.

SoftBank je ukupno u Didiju izgubio čak 4 milijarde dolara. Pod pritiskom su i zbog pada vrijednosti Alibabe, neuspješnog IPO-a grupe Ant i pauziranja planova za uvrštenje na ByteDance. Mogli bi reći da Softbank uopće nije u dobroj situaciji, a po zadnjim saznanjima na javnim su tržištima i sa svojom jedinicom SB Northstar.

Prije tri godine u Uber su uložili 333 milijuna dolara, a prema posljednjim informacijama najveći su među vlasnicima Ubera.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!