Amerikanci se odriču državljanstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sve veći broj bogatih ili bolje rečeno ultra bogatih Amerikanaca razmatra o odricanju od američkog državljanstva, pokazuju najnoviji podaci Axiosa.

Prema podacima Porezne uprave, u 2020. godini, 6.7070 Amerikanaca odreklo se državljanstva. To je 237% više u odnosu na godinu ranije. Razlike su osobito izražene među najbogatijima, oni odlaze iz godine u godinu u sve većem broju još od 2016. s iznimkom 2019. godine.

Pretpostavka je kako su jedan od najvažnijih povoda za „bijeg“ bogatih iz SAD-a najavljeni porezi. Predsjednik Joe Biden predložio je povećanje poreza usmjerenog na bogataše, a sve s ciljem da se plati potrošnja na infrastrukturu.

Novi porezi uključuju porez na kapitalnu dobit od 39,6% za Amerikance koji zarađuju više od milijun dolara. Taj bi se porez naplaćivao zajedno s porezom od 3,8% na Obamacare. Sveukupno iznosilo bi to porez na kapitalnu dobit od čak 43,4%, pa ne čudi što se ljudi odriču i državljanstva kako bi svoj novac ostavili upravo u svojim džepovima.

Jedan posto najbogatijih američkih poreznih obveznika snositi će gotovo cijeli teret Bidenovih predloženih povećanja poreza. Svatko od njih platiti će dodatnih 100 tisuća dolara poreza godišnje, pokazuje izvješće Instituta za poreznu i ekonomsku politiku (ITEP).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!