Ove godine će biti malo pekmeza i rakija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Krenula je berba šljiva, mršava i skromna. Već nažalost tradicionalno preblaga zima i nemilosrdan snažan proljetni mraz odnijeli su dobar dio voća, pa ni šljive nisu iznimka. I dvije tisuće voćaka u šljiviku Bjelovarčanina Nenada Horvata je tako više pusto nego rodno.

-Urod je na 25 posto. Po svim predviđanjima je trebalo biti 35 tona, ali je od toga ostalo svega 25 posto, to je mizerija. Prodajemo na gradskoj tržnici, a koliko ima, ima – pomalo rezignirano kaže Horvat.

Šljive koje su se othrvale i mrazu i travanjskim minusima i uspjele dočekati berbu su zato odlične.

Nenad Horvat

-Dobre su kvalitete. I što se tiče obima, čak su i krupnije jer je manje ploda, a i slador je na zavidnom nivou – kaže bjelovarski voćar.

No, slaba je to utjeha kada ih je premalo. Tijekom sezone kada bi ih se trebali zasititi bit će dana kada ih neće imati niti za želju. Voćarima je ove godine pao mrak na oči, pitanje je hoće li i građanima. Cijene hrane idu put neba, poskupljuje tako i šljiva, ali Horvat se, kaže, ne da i dizanje cijene nastoji izbjeći.

-Rekao sam da ću sada tjerati inat sam sebi. Nisam bezobrazan, ljudi situaciju koriste i dižu cijene, a ja to neću koristiti – naglašava Horvat.

Na bjelovarskoj tržnici kilogram šljiva prodaje za šest i pol kuna. Građanima valja požuriti do svojih lokalnih voćara jer šljiva nema, pa će i pekmeza i rakija ove godine biti manje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!