Njemačka prodaje četvrtinu udjela u kompaniji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kreće se s prodajom do četvrtine 20-postotnog udjela u Lufthansi Njemačke u Lufthansi. Razlog ovoj prodaji je oporavak kompanije od posljedica koronakrize, objavile su u ponedjeljak njemačke vlasti.

Država je u koronakrizi preko fonda za stabilizaciju gospodarstva kupila 20 posto udjela u Lufthansi. Ta je investicija Njemačku koštala 300 milijuna eura u sklopu paketa pomoći koji je avioprijevozniku trebao pomoći prebroditi posljedice pandemije.

Vrijednost je u međuvremenu premašila milijardu eura. Fond je na posljetku kompaniji osigurao šest milijardi eura potpore, ali temeljeno na 5,7 milijardi to je tek „tihi udio“, navodi u svom priopćenju državna agencija za financiranje, koja je upravljač ovog fonda.

WSF danas će krenuti s prodajom do četvrtine udjela u Lufthansi. Prodaja bi trebala završiti kroz nekoliko tjedana.

– Nakon početnih uspjeha mjera koje je Lufthansa pokrenula kako bi osigurala budućnost WSF će ciljano prilagoditi visinu svog udjela, poštujući interese obje strane – naveli su u priopćenju.

Lufthansa je izvijestila kako će povrat državne pomoći financirati izdanjem novih dionica, vjerojatno i prije parlamentarnih izbora koji će se održati 26. rujna. Agencija je pak svojedobno najavila da kompletan udio u prijevozniku planira prodati do 2023. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!