Talibani imaju minerale koji vrijede bilijun dolara, svijet vapi za njima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Politička i humanitarna kriza nakon munjevitog talibanskog zauzimanja Afganistana su neupitne, ali sigurnosne stručnjake brine nešto drugo. Što će se dogoditi s ogromnim neiskorištenim potencijalom mineralnih bogatstava Afganistana?

Afganistan je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, ali još 2010. godine tamo su otkrivena nalazišta minerala vrijedna gotovo bilijun dolara. Trenutna politička situacija u toj zemlji mogla bi dramatično promijeniti svjetsku gospodarsku perspektivu.

Željezo, bakar i zlato nalaze se po svim provincijama, ima tu i zemnih minerala, ali zbog jednog minerala sve to pada u drugi plan. U Afganistanu se nalazi jedno od najvećih svjetskih nalazišta litija koji je veoma bitna komponenta punjivih baterija, ali i drugih tehnologija kojima se rješava klimatska kriza.

Vjeruje se da bi se Kina, Pakistan i Indija mogle angažirati u eksploataciji ovih vrijednih minerala usprkos svom kaosu. U prošlosti je iskopavanje bilo prepriječeno sigurnosnim izazovima, koji su trenutno još veći, ali i nedostatkom infrastrukture i ozbiljnim sušama.

Naravno, pitanje je u kojoj je mjeri to uplitanje moguće. Afganistan je i prije napuštanja Američkih snaga i zauzimanja talibana bio država u kojoj je 90 posto stanovništva živjelo ispod granice siromaštva sa samo dva dolara dnevno. Svjetska je banka u svom posljednjem izvještaju rekla kako je tamošnje gospodarstvo krhko i ovisno o stranoj pomoći.

Mnoštvo zemalja poput Afganistana ima sličan problem. Te zemlje pate od takozvanog „prokletstva resursa“. Mnogi pokušavaju iskoristiti prirodna bogatstva i uspješno to rade, ali to ne donosi apsolutno nikakvu korist lokalnom stanovništvu i domaćem gospodarstvu.

Eksploatacija zlata, bakra i željeza su druga priča, ali iskorištavanje litija i rijetkih minerala zahtjeva puno veća ulaganja i tehničko znanje, ali i vrijeme. Procjene su kako je prosječno potrebno i do 16 godina od trenutka otkrića nalazišta do početka rudarenja.

Minerali u Afganistanu akumuliraju samo milijardu dolara prihoda. Otprilike 30 do 40 posto gubi se u korupciji, još 30 do 40 posto uzimaju lokalni zapovjednici i talibani koji kontroliraju male rudarske projekte, a samim rudarima – što ostane, ostane.

– Talibani sad imaju mogućnost iskoristiti svoju moć i uložiti u rudarske projekte, no biti će jako teško pobunjeničku skupinu transformirati u nacionalnu vladu. Funkcionalno upravljanje ovim mineralnim sektorom baš iz tih se razloga vjerojatno neće dogoditi još mnogo godina. – tvrdi azijski sigurnosni analitičar u Verisk Maplecroftu, Joseph Parkes.

Još jedno pitanje koje se postavlja je – Tko će sad htjeti ulagati u Afganistan kad su talibani na vlasti, ako i prije toga (u boljim uvjetima) nitko to nije želio? I to je legitimno pitanje, jer do stranih ulagača užasno je teško bilo doći i prije, a sad kad su talibani svrgnuli afganistansku vladu, bit će još teže.

Kina je kao svjetski lider u eksploataciji rijetkih minerala u ponedjeljak izjavila kako održava kontakt i komunikaciju s afganistanskim talibanima. Ipak, mnogi vjeruju kako će Kina dati prioritet drugim geografskim područjima prije Afganistana koji predvode talibani.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!