Zeleni otoci uskoro bi mogli postati stvar prošlosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pravilno gospodarenje otpadom u današnje vrijeme donosi puno prednosti i pogodnosti, a samo jedna od njih su zeleni otoci – mjesta na javnoj površini na kojima su smješteni spremnici za odvojeno sakupljanje otpada. Na području grada Bjelovara nalazi se 99 lokacija na kojima postoje zeleni otoci, a oni se sastoje od spremnika za prikupljanje papira, plastike, metala, stakla te na nekim lokacijama i spremnici za prikupljanje tekstila. U priču je uključeno i osam općina, koje su to, zna član uprave bjelovarskog Komunalca Josip Heged.

– Komunalac kao tvrtka prikuplja miješani komunalni otpad na području Grada Bjelovara i osam općina bivše Zajednice općina Bjelovar (Rovišće, Nova Rača, Velika Pisanica, Kapela, Šandrovac, Severin, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac). U tim je općinama na oko 140 lokacija postavljeni eko otoke koji se sastoje od spremnika za odvojeno prikupljanje papira, plastike, metala i stakla – kaže Heged.

Dodaje Heged da su oni vrlo važnu ulogu imali davno kada su postavljeni, a kada se nije odvojeno prikupljalo na kućnom pragu u domaćinstvima. Sada je značaj spremnika na području općina ipak nešto manji dok puno veći plus ima u urbanom dijelu. – Sada je njihov značaj nešto manji. Najveći je značaj otoka u urbanom dijelu Bjelovara gdje građani zbog realnih i objektivnih mogućnosti otpad ne mogu prikupljati na kućnom pragu već te komponente nose na eko otoke – objašnjava Heged.

Naglašava da se svakodnevno na području grada prazni 99 lokacija na kojima se nalaze otoci.

– Ovdje se pogotovo radi o papiru i plastici. Svakodnevno se prazne na području grada Bjelovara. Na nekim se frekventnim lokacijama prazne čak i dva puta dnevno. Moramo priznati da se građani ponašaju savjesno, odvajaju otpad i pune eko otoke – ističe Heged.

S druge strane, u općinama se otoci prazne jednom tjedno ili po potrebi. Primjerice, ako ekipe na terenu koje kupe miješani komunalni otpad vide da su otoci puni, problem se odmah rješava. Otkriva Heged koliko je papira prošle godine prikupljeno, što na kućnom pragu i reciklažnim dvorištima što na zelenim otocima.

– Pripremni otpad u eko otocima uzima nekih 20 posto u ukupnim količinama. Možemo reći da smo u 2020. Godini prikupili 913. 380 kilograma papira, od čega je nekih 20 posto prikupljeno kroz eko otoke. Dakle to nas dovodi do zaključka kako je prošle godine kroz eko otoke prikupljeno 180 tona samo papira – iznosi Heged i statističke podatke.

U tonama se broji i plastika.

– Plastike smo također prikupili negdje oko 82.520 kilograma. Na eko otocima se količina prikupljene plastike kreće od 15 do 20 posto. Možemo reći da smo 9-10 tona plastike prikupili kroz eko otoke. Ovdje nažalost imamo velik problem neodgovornih građana koji u papir i plastiku bacaju otpad koji tamo ne pripada i stvaraju nam velik problem zbrinjavanja tog otpada – objašnjava član Uprave Heged.

Sav otpad iz zelenih otoka ide u reciklažno dvorište što znači da jedna kriva stavka može uništiti ostali dobri razdvojeni otpad.

– Papir ide u papir, plastika u plastiku, logično, ali nažalost dogodi se da građani bacaju svašta. To se dosta događa u prigradskim naseljima gdje su građani bacali i strvine i klaonički otpad te tako unište sva ona dobra u tim spremištima. Zbog toga morali smo ukinuti eko otoke na nekih pet do šest lokacija jer nije bilo drugog rješenja – govori Heged.

Nije loše jer će u doglednoj budućnosti kada se izgradi kompostana i sortirnica doći do promjena.

– Kada podijelimo već spremne posude za metal i plastiku, ali i kada podijelimo posude za bio otpad nakon što proradi kompostana, građane ćemo još više motivirati da odvajaju na kućnom pragu, a eko otoci će postati stvar prošlosti – govori Heged o budućnosti.

Ipak, ističe Heged, grad Bjelovar i Bjelovarčani mogu se pohvaliti pozitivnim primjernom pravilnog gospodarenja otpadom. – Svih ovih godina stvarali smo učinkoviti sustav gospodarenja otpadom. Mi nemamo problema kao što to ima Zagreb. Oni su preplavljeni otpadom, ne znaju gdje će s glomaznim otpadom, ne znaju gdje bi sa spremnicima s eko otoka. Varaždin je također u problemu jer ne zna gdje će sa svojim miješanim komunalnim otpadom. Uvijek se volimo pozivati na druge, ali sada to stvarno ne trebamo. Trebamo biti zadovoljni s komunalnim sustavom koji smo uspostavili zajedno s Gradom Bjelovarom i nadamo se kako će on u budućnosti biti još učinkovitiji – ističe Heged.

Još jednom Heged poziva građane da ono što nose na zelene otoke zaista bude odvojena komponenta – papir, plastika, staklo i tekstil.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!