Otkrivamo što je pokazala analiza vode koju piju Bjelovarčani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kvaliteta vode na području grada Bjelovara, ali i na području općina Rovišće i Nova Rača neupitna je, tvrdi predsjednik Uprave Vodnih usluga d.o.o. Bjelovar, Ivan Ivančić. Pojasnio je kako ne može govoriti o drugim područjima u županiji na kojima tvrtka Vodne usluge nisu isporučitelj vode.

– Ne mogu ulaziti u ocjenu kvalitete vode na području drugih javnih isporučitelja. Na području županije nalazi se više javnih isporučitelja vodnih usluga, Vodne usluge Bjelovar samo su jedan od isporučitelja. Za uslužno područje koje obuhvaća Bjelovar i općine Rovišće i Novu Raču vrlo meritorno mogu potvrditi da pijemo vrlo kvalitetnu i pitku vodu koju osiguravamo za naše korisnike – rekao je Ivančić. Objasnio je odakle dobavljaju vodu za navedena područja o čijoj kvaliteti brinu.

– Na području grada Bjelovara i općine Rovišće vodu dobavljamo iz naših crpilišta u Delovima. Ta se voda kondicionira, filtrira i priprema za transport u pogonu u Javorovcu i iz te točke se distribuira na područje Bjelovara i Rovišća. Tu u potpunosti kontroliramo kvalitetu, od crpilišta do prerade i krajnjeg potrošača i u potpunosti stojimo iza kvalitete te vode. U općini Nova Rača vodu preuzimamo s magistralnog cjevovoda Patkovac – Daruvar od drugog isporučitelja. Tu vodu kontroliramo na samom ulazu u distributivni sustav te općine te također možemo garantirati kvalitetu vode u tom sustavu – govori predsjednik Uprave Vodnih usluga. Kontrole kvalitete vode redovito se provode uzimanjem uzoraka vode na brojnim područjima. Ivančić je otkrio koliko se često rade takve provjere.

– Kontrolu kvalitete vode na mjestu potrošnje, dakle kod naših korisnika u distributivnoj mreži radi ovlašteni laboratorij. Kod nas je to Zavod za javno zdravstvo naše županije koji neovisno od nas i naših stručnih službi obavlja uzorkovanje na više lokacija u gradu. Godišnje se uzme tristotinjak uzoraka, od toga na području Bjelovara njih 228. Mogu potvrditi kako su u prošloj godini od 228 uzoraka svi bili ispravni, dakle nijedan nije bio nesukladan propisima koji reguliraju ovu problematiku – objašnjava Ivančić. Slična je situacija s vodom bila i 2019. godine.

– U 2019. imali smo 226 uzoraka, od kojih su također svi bili sukladni važećim propisima, sa parametrima ispod onih koji su zadani – ponosno će predsjednik Uprave. Naveo je i što sve obuhvaća kontrola kvalitete vode, odnosno koje je parametre važno provjeriti kako bi se otkrilo je li voda sigurna za piće.

– Ovlašten laboratorij analizira fizikalno-kemijska i mikro-biološka svojstva naše vode. Tu dakle ulaze od masnoće, boje, okusa, mirisa, dakle to je u fizikalno-kemijskom dijelu, u mikro-biološkom dijelu testiranja radi se o analizi brojevi kolonija. Sve je regulirano posebnim zakonom koji propisuje način upravljanja kvalitetom vode za ljudsku potrošnju – vrlo stručno i detaljno objašnjava. Ivančić je objasnio i razloge zbog kojih je voda iz slavine bolja za piće nego ona kupovna.

– Tristotinjak različitih uzoraka kroz jednu godinu uzima se na različitim lokacijama. Kao što sam rekao, njih 228 uzima se na distributivnoj mreži, odnosno kod krajnjih korisnika. S obzirom da niti jedan od tih uzoraka nije pokazao nikakve nesukladnosti, možemo reći da je kvaliteta vode u Bjelovaru neupitna. Financijski su to neusporedive veličine. Razgovaramo o kubiku vode po cijeni 5,72 bez PDV-a i bez ovih ostalih nameta. To je proizvođačka cijena iz koje mi pokrivamo troškove proizvodnje i distribucije, ako na sve to dodamo i naknadu za zaštitu i korištenje voda i PDV još uvijek razgovaramo o tome da je tisuću litara te vode u rangu cijene možda dvije boce flaširane vode – pojašnjava. Zbog svega navedenog, smatra kako su razlozi za konzumiranje vode iz slavine i više nego jasni.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!