Sunce i suša prepolovili urod krumpira

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon prošle godine koja je bila izuzetno rodna, proizvođačima krumpira je stigao hladan tuš. Visoke temperature i suša su ovogodišnji urod prepolovile, a gubitke zbraja i Zdravko Đuroković koji u Ladislavu krumpir ima zasađen na tri rali.

-Sezona je srednja žalost, ima jako puno sitnog krumpira. Nije se stigao udebljati jer nije bilo vlage ni kiše, temperature su ga mučile. Bit će ga otprilike upola manje nego prošle godine – navodi Đuroković.

Dok je lani imao 37 tona krumpira, ove će biti sretan ako izvadi i dvadeset tona i sada, kaže, mora požuriti i izvaditi ga što prije kako ne bi izgubio na kvaliteti. Đurokoviću koji krumpir prodaje i na bjelovarskoj tržnici osim vremena, na ruku ne idu ni želje kupaca.

-Prošle godine je bilo dosta krupnog krumpira i onda su tražili sitni, a ove godine ima dosta sitnog krumpira, a sada traže krupni krumpir – kaže kroz smijeh Đuroković.

Kilogram krumpira je pet kuna. Kupcima je to, kaže ladislavski proizvođač, puno, ali u odnosu na okolne tržnice je to i niža cijena. Sezonu za zaborav imaju i proizvođači industrijskog krumpira kojima su sunce i suša također desetkovali prinose.

-Godina je bila jako zahtjevna i teška zbog pet, šest toplinskih valova gdje nismo uspjeli ni s navodnjavanjem postići željeni učinak. Temperature su stvarno bile ekstremne – priča nam predsjednik Udruge proizvođača industrijskog krumpira Nikola Stepić.

Proizvođači tako nešto, kaže Stepić, ne pamte. Osim temperaturnih udaraca, zapamtit će i onaj financijski jer ulaganja su ove godine bila znatno veća, pa sada ne znaju hoće li ostati u plusu.

-Po cijeni koja je dogovorena bojim se da će biti kooperanata koji neće moći podmiriti dugovanje prema Intersnacku – napominje Stepić.

Zato s tvornicom vode razgovore o tome kako prebroditi tešku godinu, nadaju se da će dio odštete nakon proglašenja prirodne nepogode doći i od države, ali stvarni razmjer štete će se znati nakon kampanje vađenja industrijskog krumpira koja počinje ovih dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!