Kako stvari stoje nećemo jesti domaću svinjetinu već samo parizer

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

28. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam je završio, organizatori podvlače crtu, ali sve u svemu mogu biti zadovoljni. Kroz sajam je prošlo dosta posjetitelja, okupio je oko 300 izlagača, na Državnoj stočarskoj izložbi je sudjelovalo 150 uzgajivača sa svojih 300 grla. Upravo je Državna stočarska izložba prikaz onog najboljeg od stočarstva, ali i isto tako i njegovo ogledalo, odraz trenutnog stanja.

-Ove godine su nam nestala tri izlagača koji su se prestali baviti svinjogojstvom, ali nitko nije došao. Nitko od mladih ne dolazi – opisuje stanje gudovačkih staja predavački svinjogojac Vlado Biškup.

I teško je mlade privući kada su ulazni troškovi veći od zarade. U istoj su situaciji i mljekari – posljednjih je mjeseci cijena mlijeka pala, a ona stočne hrane narasla. Uz to ni cijena mesa ne prati rast troškova, napominje mladi farmer Nikola Bukal čija je Roberta osvojila šampionsko zvono u simentalskoj pasmini.

-Ni cijene mesa nisu baš nekakve, a cijena hrane je malo previše otišla gore, pogotovo kukuruza i soje. Bilo bi u redu da se i cijena naših proizvoda poveća – kaže Bukal.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavljuje mjere pomoći – povećanje iznosa za dobrobit životinja, novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama, posebnu mjeru za mljekare.

-Mi ćemo uskoro, do kraja godine objaviti poseban natječaj za robotizaciju mljekarskih farmi, a za pomoć mljekarima smo pripremili do 15-ak milijuna kuna – najavljuje Vučković.

Te su mjere dobrodošle, ali u trenutnoj situaciji neće biti dovoljne, smatra mljekar Dejan Bačani, vlasnik holštajnske šampionke Stele.

-Ne znam koliko će nam svi ti paketi i mjere pomagati ako nam je neuredno tržište. Prvo se tržište mora malo urediti – smatra Bačani.

A upravo je tržište na klimavim nogama. Velika očekivanja od najavljenih potpornih mjera stoga nema ni uzgajivač crne slavonske svinje Antun Golubović. Svinjogojska su kola naime krenula previše nizbrdo.

-Mi ako ćemo gledati na najavljene mjere Ministarstva poljoprivrede naša budućnost su onda paštete, parizer i salama i na našim stolovima bez mesa, bez svinjetine i bez govedine – skeptičan je vukovarsko-srijemski svinjogojac.

Tijekom sezone potražnje za domaćom svinjetinom, upozoravaju svinjogojci, nema, a sada im je zabranjeno i da primjerice jednu-dvije svinje prodaju na gospodarstvu preko OIB-a kada netko primjerice kupuje odojka za rođendan već ga prvo moraju voziti u klaonicu što je dodatno sužavanje plasmana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!