Marušić: Znao sam da Veliko Trojstvo ima potencijal

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Općina Veliko Trojstvo je s Motovunom i Kaštelir-Labincima ušla u projekt “Najbolja turistička sela” – “Best Tourism Villages” u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Ministarstvo turizma i sporta završilo je postupak ocjenjivanja i predložilo Veliko Trojstvo zbog niza potencijala poput konjičke turističke staze, etno-parka i bogate kulturne baštine, Romske kuće – jedinstvene u Hrvatskoj, OPG-ova s domaćom gastro ponudom.

-Kandidatura Velikog Trojstva bio je jedan od prvih poteza u lipnju kad sam preuzeo dužnost župana i postao predsjednik županijske Turističke zajednice – ističe župan Marko Marušić ne krijući zadovoljstvo što je V. Trojstvo jedino iz unutrašnjosti Hrvatske uvršteno u projekt i među tri sela koja će predstavljati Hrvatsku. Smatra kako je Bjelovarsko-bilogorska županija time potvrdila svoje mjesto na europskoj karti održivog turizma nakon što smo 2016. godine, zahvaljujući iznimnom trudu tadašnje direktorice TZ BBŽ Jasne Vaniček Fila, postali članicom EDEN Networka, europske mreže destinacija izvrsnosti koja okuplja 65 članica iz 21 zemlje. Marušić očekuje i od novog direktora TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Marcela Medaka da nastavi aktivnosti u tom smjeru.

“Najbolja turistička sela” globalna je inicijativa kojom Svjetska turistička organizacija promovira sela koja čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju te imaju uvjete za održivi razvoj turizma uvažavajući različitosti i lokalne posebnosti. Inicijativom se želi pokazati da turizam može pomoći pozitivnoj transformaciji sela, smanjenju regionalnih nejednakosti i depopulacije.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijelit će se oznaka „Najbolja turistička sela UNWTO-a“. Selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje „Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima. Na kraju, izradit će se i mreža „Najbolja turistička sela UNWTO-a“ koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku „Najbolje turističko selo“, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Službena objava odabranih i nagrađena sela uslijedit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a, koja će se održati od 30. studenog do 3. prosinca ove godine u Marakešu, Maroku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!