Aglomeracija vrijedna 257 milijuna kuna došla je do 65 posto odrađenog posla

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U posljednjih godinu i više dana, na području grada Bjelovara i okolice mogla se čuti riječ koja će život tamošnjih stanovnika podići za stepenicu više i približiti još bolje 21. stoljeću. Riječ je o aglomeraciji – projektu koji u prijevodu znači poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture. Projekt aglomeracije odnosi se na administrativno područje grada Bjelovara i susjedne općine Rovišće.

EU projekt Aglomeracije Bjelovar trenutno je na 65 posto izgrađenosti. U skladu s tom uspješnom provedbom posla, u Bjelovaru je održana prezentacija na kojoj su se svi prisutni još jednom mogli upoznati s povijesnom investicijom vrijednom 257 milijuna kuna. Prvi čovjek koji se obratio okupljenima te ujedno kroz prezentaciju iznio sve napravljeno i planirano je Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga i Komunalca Bjelovar.

– Nekada u šali, ali u isto vrijeme poluozbiljan, kažem da je projekt aglomeracije povijestan. Kažem to zbog količine sredstava koja su osigurana od strane Grada Bjelovara i naše zajednice te zbog činjenice da je 148 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije. Stoga ovaj projekt zaista možemo nazvati povijesnim, barem povijesnim za grad Bjelovar – rekao je Ivančić.

Ciljevi koji stoje uz projekt su rekonstrukcija i nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, priključenje na sustav odvodnje 2300 novih korisnika te 778 novih korisnika na vodoopskrbnu mrežu općine Rovišće, poboljšati protok hidrauličnih kapaciteta odvodnje otpadnih voda što se namjerava postići rekonstrukcijom postojećih cjevovoda, a cilj je i smanjenje gubitaka na postojećoj vodoopskrbnoj mreži za tri posto u odnosu na početak projekta, navodi. – Za takve ciljeve definirane su i komponente projekta. To je dogradnja mreže sustava odvodnje u duljini od 15 790 metara s deset crpnih stanica, rekonstrukcija 2 595 metara postojećeg sustava odvodnje, izgradnja nove vodoopskrbne mreže u duljini od 14 281 metar na području općine Rovišće te rekonstrukcija 6 204 metra postojećih vodovoda na području Bjelovara – onih najstarijih dionica gdje su statistike kvarova pokazale potrebu da se one rekonstruiraju – dodaje Ivančić.

Sljedeća komponenta koja je istovremeno i najznačajnija je uređaj za pročišćavanje koji se odnosi na vrijednost projekta od 112 milijuna kuna. – Tu je još i komponenta opreme, nazora, upravljanja, informiranja i vidljivosti. Sve komponente procijenjene su na 205 milijuna kuna i 978 tisuća kuna prihvatljivih troškova. Zbog onih neprihvatljivih troškova, vrijednost projekta diže se na 257 milijuna.

Što se tiče samog financiranja, 71,7 posto su sredstva Kohezijskog fonda, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske vode svaki sufinanciraju projekt s 11,32 posto dok su 5,66 posto sredstva Vodnih usluga Bjelovar. 

– Najznačajniji dio do sada zaključenog posla je mreža vrijedna 66,9 milijuna kuna. Važno je napomenuti da su novim dionicama sustava odvodnje obuhvaćeni uglavnom rubni dijelovi grada: podsustav istok – naselje Novoseljani-Ždralovi, podsustav sjever – ulica Vijenac, podsustav zapad – naselje Gudovac. Centralni dio grada odnosi se na rekonstrukcije – navodi Ivančić.

Zaključio je Ivančić da bi rezultat svega trebala biti kvalitetnija usluga vodoopskrbe mreže za sve korisnike. Zahvalio se i svima koji su na bilo koji način uključeni u projekt aglomeracije.

Da se radi o jednom od najvažnijih projekata u povijesti Bjelovara, složio se i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. – Projekt je nemoguće napraviti ako nisu zadovoljene neke komponente poput odlične suradnje s Ministarstvom, prvenstveno s Hrvatskim vodama te odlični izvođači u vidu Kominga, Brane i Bistre koji kvalitetno odrađuju svoj posao. Aglomeracija za naš grad znači jako puno jer Bjelovar je zasigurno grad koji prednjači po pitanju vodovoda. Mislim da su vodovod, asfalt i kanalizacija uobičajeni standardi 21. stoljeća. Iako u cijeloj Hrvatskoj to nažalost još nije tako, Bjelovar se može pohvaliti – poručio je gradonačelnik.

Projekt aglomeracije iznimno je bitan, ne samo za grad Bjelovar već i za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, naglasio je župan Marko Marušić. – Svi navedeni metri i kilometri priključaka podižu standard naših sugrađana, ali i sami razvoj grada i županije. Čestitam na uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova. Kao župan mogu raditi i težiti na povezivanju gradova i općina s Vladom jer mislim da je cilj svih nas raditi na njihovom razvoju – kazao je župan.

Uz predsjednika Uprave Vodnih usluga i Komunalca Bjelovar Ivana Ivančića, gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka, župana BBŽ Marka Marušića, prezentaciji su nazočili i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

– Možemo se zajednički pohvaliti na dobrom napretku projekta. Projekt je to iza kojega stoji Vlada RH jer putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda sudjeluju s pedesetak milijuna kuna. Svi projektni dokumenti praktično su ugovoreni, osim uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kojem će uskoro, vjerujemo, također doći kraj. Time ćemo zajedno moći reći da ćemo učiniti maksimalno moguće za zaštitu naših rijeka, u ovom slučaju sliva rijeke Česme – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Uzevši sve elemente u obzir, napomenuo je Đuroković da su moguća odstupanja od desetak posto od ugovorene početne cijene. No to, kaže, s obzirom na cijenu građevinskih materijala, i ne djeluje tako puno. – Čestitam svima na do sada izvršenom poslu. Vjerujem da ćemo doći do uspješnog završetka ukupnog projekta – poručio je Đuroković.

Na kraju se svim okupljenima obratio ministar Tomislav Ćorić izrazivši zadovoljstvo što projekt ide prema planu. – Veseli me što smo u svim fazama ovog procesa imali minimalna odstupanja, prije svega u kontekstu cijena. Drago mi je da je tvrtka Radnik iz Križevaca sve ugovorila na vrijeme te da smo došli tu gdje se sada nalazimo. Pročistač je jedan dosta izazovan dio projekta, no s obzirom na fazu do koje se s projektom došlo, vjerujem da će i taj dio ići lakše u narednom razdoblju. Bitno da je dokumentacija prošla svoju nabavu – rekao je Ćorić.

Naglasio je i da ovakav projekt u punom smislu riječi znači poboljšanje kvalitete života građana te da će svi takvi projekti imati potporu Ministarstva.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!