Uzbuna u Koprivnici zbog grupe Pivac: Podravka mora ostati podravska!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grupa Pivac iz Vrgorca, na čelu s moćnim domaćim vlasnicima braćom Pivac, posljednjih dana naveliko kupuje dionice Podravke. Koprivničanci i Podravci smatraju Podravku svojim ponosom i mogu razumjeti da većinski paket ima država, ali svako preuzimanje “sa strane” smatraju neprijateljskim. Podravka je bila i bit će podravska, može se čuti u Koprivnici.

Do sad je grupa Pivac pribavila 150 tisuća dionica Podravke koje na tržištu vrijede čak 90 milijuna kuna. Ovim je akvizicijama Pivac ušao u top 10 vlasnika Podravke, no izgleda kako na tome ne misle stati.

Dionice Podravke koje je kupila grupa Pivac na tržište je plasirao mirovinski fond Erste plavi, doznao je portal Danica od dobro upućenog izvora s tržišta kapitala, a informaciju su kasnije potvrdili i Podravkini izvori bliski s mirovinskim fondovima.

Predsjednik uprave i suvlasnik Mesne industrije Braća Pivac – Ivica Pivac, potvrdio je kako grupa kupuje dionice Podravke.

– Točno je, na tržištu su se pojavile određene količine dionica Podravke. Imamo viška kapitala i procijenili smo da je na ovoj cjenovnoj razini isplativo ulagati u dionice Podravke. To je naša poslovna, ulagačka odluka. Ne znam otkud sad interes za tom temom. – rekao je Ivica Pivac koji se na pitanje planira li Pivac preuzeti Podravku samo nasmijao.

Dakle kao što smo rekli, Pivac do sada ima 150.000 dionica Podravke, no je li to stvarno realna slika? Naime, promjena transakcija u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu vidljiva je tek treći dan od realizacije, što znači da još nije ažuriran promet od ponedjeljka i utorka. U ta dva dana prodano je još 44.000 dionica Podravke, a njih je navodno kupio, pogađate i sami – Pivac. U slučaju da su špekulacije točne, a to ćemo saznati danas i sutra kad se podaci ažuriraju, Pivac sada ima 200 tisuća dionica Podravke. Taj broj dionica na burzi vrijedi oko 120 milijuna kuna.

Grupu Pivac čine Mesna industrija braća Pivac, mesna industrija PPK Karlovac, Vajda iz Čakovca, zagrebački Kraš i tvrtka Sol Tourism. Ova grupa godišnje ostvaruje više od 4 milijarde kuna prihoda i broji oko 4 tisuće zaposlenika.

Podravka d.d. je s druge strane lani ostvarila 2,1 milijardu kuna prihoda i broji oko 3200 zaposlenih, ali… Podravka je vlasnički potpuno pod kontrolom obveznih mirovinskih fondova koji drže oko 52 posto dionica i države koja kontrolira oko 26 posto dionica koprivničke kompanije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!