Voćare udaraju vrijeme i uvoz, a protiv potonjeg se bore ‘Dokazanom kvalitetom’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Berba kraljice voća jabuke je u punom zamahu, a vremenski uvjeti su i na tom voću uzeli danak.

-Ne pamtim da su Idared jabuke bile ovako crvene, vjerojatno zbog puno sunca dok Jonagold inače ima boju, a ove godine zanimljivo nema – čudi se voćar iz Kovačevca Stjepan Šimunović.

No, veći je problem to što će berba završiti i prije nego što bi voćari to željeli. Dio uroda su odgrizla dva udara, kaže Šimunović koji je na čelu rovišćanskog Povjerenstva za procjenu štete.

-Proljetos smo od mraza procjenjivali štetu negdje oko 45 posto, a sada je još dodatnih 30 do 35 posto sigurno nastala šteta na jabukama – navodi Šimunović.

Slična situacija je i na drugim područjima, a osim vremenskog, voćari su još jednom primili i tržišni udarac. Probleme već godinama stvara uvoz iz Poljske i otkupne cijene od 2,20 do tri kune koje će im, kažu, jedva pokriti troškove. To ne brine članove Proizvođačke organizacije Jabuka.hr koja okuplja voćare iz devet županija uključujući Bjelovarsko-bilogorsku. Njeni članovi moraju voditi računa samo o proizvodnji dok je sve ostalo – od skladištenja, preko transporta do plasmana na organizaciji. Zahvaljujući tome su se probili i u trgovačke lance, a i otkupnom cijenom do četiri kune mogu biti zadovoljni jer je njihova proizvođačka cijena, kažu, od dvije i pol do tri kune. Uz to će domaće jabuke biti i prepoznatljivije jer se upravo danas dodjeljuju prve nacionalne oznake Dokazana kvaliteta. Upravitelj Proizvođačke organizacije Jabuka.hr Luka Cvitan vjeruje da će kupci u trgovini to prepoznati i posegnuti upravo za jabukama s tom oznakom.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

-U našem sektoru jabuke su se stvari uistinu po tom pitanju počele pozitivno odvijati i pojavom pandemije i lockdowna je potrošač počeo gledati što kupuje i uistinu traži kvalitetan, domaći proizvod – ističe Cvitan.

Domaće jabuke će od sada biti i lakše uočiti jer oznaka Dokazana kvaliteta jamči i da je proizvod iz Hrvatske, ali i da je proizveden po svim standardima i pravilima. Ta je oznaka dakle jamstvo podrijetla i kvalitete.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!