Pčelari ostali praznih košnica, u pomoć priskočila država

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sezonu za zaborav imaju pčelari. Gubici pčelinjih zajednica su na nacionalnoj razini oko 40 posto, a uz to su zbog vremenskih neprilika ostali gotovo praznih košnica.

-Tko je dobio nekih dvadeset posto od onog što inače znamo dobiti, taj može reći da je zadovoljan – kaže bjelovarski pčelar Milan Jantolek. 

Gubitak medonosnog potencijala je na području cijele zemlje od 80 do čak 100 posto zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Maksimalna potpora po zajednici je dvadeset kuna što će pomoći ublažiti udarac. 

-Naravno da će ta mjera pomoći, to je jedna dobra akcija Hrvatskog pčelarskog saveza prema Ministarstvu poljoprivrede – smatra Jantolek.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos ne krije da su se ipak nadali nešto izdašnijoj pomoći.

-Naravno da smo mi priželjkivali da to bude barem deset kilograma šećera po pčelinjoj zajednici što znači pedesetak ili šezdesetak kuna – kaže Vrbos.

No, ovo je prvi put da država na takav način pomaže pčelarima, pa ne mogu biti nezadovoljni, smatra Vrbos i upozorava kako je za očekivati pad broja pčelara.

-Nakon ovako loše godine, a bilo je takvih godina i u prošlosti, uvijek je sljedeća godine bilo znatno manje pčelinjih zajednica i pčelara – navodi Vrbos.

Pozitivno je da se broj pčelara nakon takvog pada obično ponovno poveća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!