Koliko milijuna treba da bili zaštićeni leptiri, bijela roda, piljci, lastavica, kockavica, vidra i šišmiši

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na popisu županijskih ustanova su i Javne ustanove za zaštitu prirode, ustanove koje trebaju raditi na čuvanju prirodnih staništa, brinuti o rijetkim, endemičnim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, ali i o održivosti korištenja prirodnih resursa, educirati javnost, surađivati s lokalnom zajednicom. Provjerili smo kako rade neke od njih na području središnje i sjeverozapadne Hrvatske.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije ima četvero zaposlenih i upravlja s dva zaštićena područja: stablom ginka u Daruvaru i Regionalnim parkom Moslavačka gora, te s područjem ekološke mreže. Konkretno, s tri područja očuvanja značajna za ptice potvršine 69.700 hektara i s 14 područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove ukupne površine 10.081 ha. Pohvaliti se mogu i provođenjem nekoliko projekata.

Stablo ginka u Daruvaru

-Staza prijatelja prirode financirana je iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 928.000 kn, kao ključan partner provodi aktivnosti u projektima „Čazma Natura“ ( 26.046.996 kn) i „Zeleni vrtovi Poilovlja“ ( 21.632.926 kn ), provodi aktivnosti projekta „Uspostava okvira upravljanja ekološkom mrežom“ gdje će biti izrađeni prvi dokumenti Planova upravljanja ekološkom mrežom u RH. Naša javna ustanova je koordinator izrade na tri plana upravljanja za četrnaest područja (koordinator ustanovama JUSMŽ, JUVPŽ , JUZG i JUPSŽ) i sudjelujuća ustanova na dva plana upravljanja sa JUPSŽ. Projekt „Info edukativni punkt Blatnica“ trenutno miruje zbog korone (Projekt integracije u Natura 2000 , 665.017,25 kn).. https://www.zastita-prirode-bbz.hr/2019/01/31/odrzan-strucni-skup-turizam-promatranja-ptica-u-kontinentalnoj-hrvatskoj-stanje-i-mogucnosti-razvoja-u-cakovcu/ . Projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode“ pruža se pomoć vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijele rode – navodi se u odgovoru.

Bjelovarsko-bilogorska ustanova provodi i pilot projekt za zaštitu leptira uz potok Injatica u Grubišnom Polju, a provodi i samostalni monitoring za pet zaštićenih vrsta, a to su bijela roda, piljci, lastavica, kockavica, vidra, a planira uvrstiti i šišmiše. Ustanova Međimurske županije nadzire čak dvadeset vrsta među kojima su bijela i crna roda, riječni rakovi, orao štekavac, crna žuna, vodomar i kiseličin vatreni plavac.

Međimurska Javna ustanova za zaštitu prirode ima 11 zaposlenih, provodi projekt Med dvemi vodami, ali i dva projekta koja su s 85 posto iznosa sufinancirana iz Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska. Jedan od njih je Riverside kojim se istražuju ciljane Natura 2000 vrste i kojim će se unaprijediti posjetiteljska infrastruktura.

Drugi je Eco Bridge kojim se istražuje bioraznolikost urbanih ekosustava i plan je poboljšati kvaliteta staništa u prvom redu ptica dok će se u parkovima u Čakovcu instalirati sustav koji će mjeriti kvalitetu tla i zraka. U Međimurju su posebno ponosni na svoj deset milijuna kuna vrijedan Posjetiteljski centar koji im je danas dodatan izvor prihoda, ali u prvom redu služi edukaciji posjetitelja i buđenju eko svijesti.

Brojnim EU projektima se može pohvaliti Javna ustanova za zaštitu prirode Koprivničko-križevačke županije. Provodi sedam projekata među kojima su Drava Life, Riverside i Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka. Također provode aktivnosti monitoringa i zaštite bijele rode, leptira, male čigre, u suradnji sa školama organizira terensku nastavu, a na njenom je području čak 15 posebno zaštićenih područja i 15 Natura 2000 područja što znači da se mogu pohvaliti bogatim prirodnim svijetom, ali i da imaju pune ruke posla.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!