Kupuje li Podravka Mlinar?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

– Podravka opet želi preuzeti važnu hrvatsku tvrtku i o tome se već vode preliminarni razgovori, tvrdi naš dobro upućen izvor blizak upravi koprivničke prehrambene kompanije – pišu kolege s lokalnog portala Danica.hr.

Podravka je Mlinar htjela preuzeti još 2017. godine, no odustali su nakon što je Mršić otišao s čela koprivničke kompanije, a Mlinar je prodan britanskom investicijskom fondu Mid Europa, tvrdi izvor iz Podravke.

Podravka u svom vlasništvu već ima jednu pekaru, slovenskog pekarskog diva Žito, a ta je tvrtka lani jedina u Podravkinoj grupi imala manju prodaju. Trend se nastavio i ove godine kad je u prvih šest mjeseci prodaja 9,1 posto niža u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine.

– Žito se može značajnije dići jedino povećanjem plasmana u maloprodaji, a za to je Mlinar sa svojih gotovo 300 specijaliziranih dućana-pekarnica idealan. Nema drugog sličnog targeta u regiji koji bi ojačao Podravkin pekarski biznis – tvrdi Daničin izvor blizak upravi Podravke.

Da ni u Mlinarovu poduzeću “ne cvjeta cvijeće” dokazuju podaci o njihovu poslovanju. Prihodi od prodaje lani su u najpoznatijoj hrvatskoj pekari iznosili oko 528 milijuna kuna, što je pad od 21 posto, a neto dobit bila je 26,7 milijuna kuna, čak 63 posto manje nego godinu ranije.

Trenutno je jako teško reći hoće li do akvizicije Mlinara od strane Podravke doći ili ne, ali fond Mid Europa bavi se upravo takvim poslom, preuzme poznatu kompaniju, restrukturira je i potom proda vlasniku iz branše. Mid Europa to je napravila i sa srbijanskim tvrtkama Bambi i Knjaz Miloš, preuzeli su ih, “očistili” i zatim Bambi prodali Coca-Coli, a Knjaz Miloš Pepsiju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!