Hoćemo li zbog teške, suhe godine jesti manje ribe?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ribnjačarstva počinju s ozbiljnijim izlovom ribe. Tek kada on završi će znati koliku je štetu nanijelo suho, vruće ljeto, ali sigurno je da će zbog manje hranidbenih dana imati manji prirast.

-Prema mojim procjenama vjerojatno će biti 20 do 30 posto slabiji rezultat od očekivanog – navodi direktor Ribnjačarstva Končanica Mladen Prević.

Kako to obično biva, ljetna žega je donijela još jedan problem – ptice. One su doduše uvijek oko ribnjaka, ali kada je vode manje tada im je, tumači direktor Ribnjaka Siščani Jurica Bošnjak, puno lakše doći do omiljene poslastice.

-Vodostaj ribnjaka je niži i automatski su ribe bliže površini tako da je to praktički švedski stol za ptice – kaže Bošnjak.

Istovremeno su troškovi ribnjačarstava bili veći, a i sada neizvjesnost nije nestala. Upravo suprotno jer je upitno hoće li biti dovoljno vode za skladištenje ribe. Vodostaj Ilove je i dalje prenizak.

-Vodostaj Ilove je neki dan 13 centimetara. Cijelog ljeta je bio od 13 do 16 centimetara, a nama je potreban vodostaj od barem 50 centimetara da bi mogli uzeti vodu iz Ilove. To je nekakva najniža razina, a on je još uvijek na 13 – kaže Prević.

Problem je i što će se štete osjetiti i sljedeće dvije godine jer je uzgoj ribe trogodišnji ciklus, a od 2017. su pretrpjeli tri sušne godine. Pomogla je, kažu, država s covid potporama jer je i pandemija imala negativan utjecaj na poslovanje, ali i oni se prilagođavaju radu u sušnim godinama. U Siščanima to znači i usavršavanje i okretanje kvalitetnijim i dohodovnijim ribama za koje su im potrebne manje površine, a tu imaju razloga za optimizam.

-Pozitivna stvar je da smo uspjeli proizvesti još više smuđa. Nadamo se da ćemo imati oko deset tona što je u ovim uvjetima velik uspjeh – ističe Bošnjak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!