Suša odnijela prosječnih 25 posto uroda, dio odgrizla i divljač

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tijeku je, koliko vrijeme to dozvoljava, berba kukuruza, a suša i visoke temperature su uzele danak. Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku se očekuje ukupna proizvodnja od 2,2 milijuna tona što je 10,9 posto manje nego prošle godine, ali gubici su vjerojatno i veći od toga.

-Daleko niži prosjek će biti nego što je to predviđeno, a ovisno o mikroregijama. Negdje je kiše naletjelo malo više, negdje malo manje. Prinosi će negdje biti smanjeni i do 60 posto, negdje 10 posto, negdje 20 posto, a u prosjeku 25 posto – smatra Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

U prosjeku 25 posto. Od trideset do pedeset posto manji urod u usporedbi s prošlom godinom očekuje Miroslav Sočev iz Paljevina. Berba je na njegovih tridesetak hektara bila u početnoj fazi i onda je zaustavljena. Kako to obično biva kiša koje nije bilo kada je bila potrebna je počela padati sada kada kombajni trebaju ući u polje. Srećom, kaže Sočev, zrioba je završila, pa ne bi trebala nanijeti štetu kvaliteti kukuruza.

-Kukuruz zadržava vlagu i jedino imamo velike troškove sušenja, ali što se tiče kvalitete to stvarno više ništa ne utječe – kaže paljevinski farmer.

Ono što je utjecalo je divljač. Na području oko Ivanske poljoprivrednici već uobičajeno parcele i očekivanja dijele na one blizu divljači i one do kojih ona ne može.

-Mislim da nam je šteta od divljači jedna od najvećih elementarnih nepogoda koja se dogodila kod nas – ističe Sočev.

Protiv horde divljih svinja su, napominje bespomoćni.

-Štete na pojedinim parcelama su stopostotne. Mi na to ukazujemo već desetak godina, uvijek se dogovara i pregovara, ali rezultata nema – upozorava Sočev, a onda ni kukuruza nema koliko bi ga trebalo biti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!