Gradovi RH iz EU fondova povukli milijarde, gdje su tu gradovi iz BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema podacima FINA-e na temelju kojih su napravljene analize, lani su hrvatski gradovi iz EU fondova povukli 1,3 milijarde kuna.

Kako su prethodne analize pokazale, upravo su iznos od 1,3 milijarde gradovi povukli u periodu od 2017. do 2019. godine. Naime, 2017. i 2018. godine iznos povučenog novca bio je skroman, da bi se 2019. popeo na 891,5 milijuna kuna, a lani na spomenutih 1,3 milijarde kuna.

Prema udjelu povučenih sredstava u ukupno povučenim sredstvima 2020. godine Bjelovar je zasjeo na deveto mjesto u hrvatskoj s 2,13% udjela, dok je prema trendu, odnosno u vremenskom periodu od 2017. do 2020. godine, zauzeo deseto mjesto.

Gleda li se trend tj. rast povučenog novca iz EU od 2017. do 2020. godine, Bjelovar na nacionalnoj ljestvici zauzima deseto mjesto, s 23,9 milijuna kuna rasta povučenih sredstava u četverogodišnjem razdoblju.

A s rastom od gotovo 8,3 tisuće posto, u vodećim deset po rastu povučenih sredstava je i Grad Čazma.

-U proteklih nekoliko godina najviše aktivnosti usmjereno je na provedbu projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, koji se sastoji od više cjelina, a njegov najzanimljiviji dio je biološko kupalište koje upravo gradimo i koje će biti prvi takav javni objekt u Republici Hrvatskoj. Naš fokus usmjeren je većim dijelom upravo na taj projekt, zbog njegove veličine i zbog činjenice da će njegovom provedbom naš grad dobiti jedno sasvim novo ruho i nove gospodarske mogućnosti, ponajprije od zelenog, kontinentalnog turizma. Uz Čazmu Naturu, proveli smo niz projekata važnih za naše građane, primjerice, od onih najstarijih, obuhvaćenih programom Zaželi – Uključi se!, koji je program pomoći starijim osobama i provodimo ga već drugi put, do potpune unutarnje i vanjske obnove te dogradnje dječjeg vrtića. Novcem iz Europskog socijalnog fonda omogućili smo i dvosmjenski rad vrtića te nova zapošljavanja. Također, obnavljamo društvene domove, područne škole, a uveli smo i besplatni Internet za građane, sve to u kratkom vremenskom razdoblju.’ – kaže za portal gradonacelnik.hr prvi čovjek Čazme Dinko Pirak i dodaje: – U budućnosti, očekujemo europski novčani poticaj za izgradnju poučnih staza te dječjih igrališta, a u planu je obnova i izgradnja javne rasvjete te sanacija odlagališta. Za pripremu natječaja europskih i nacionalnih ponajprije je zadužena Razvojna agencija Čazma koja broji svega tri djelatnice. Međutim, zahvaljujući njihovom predanom radu, Grad Čazma uspješno povlači značajna sredstva iz domaćih i stranih fondova. Naravno, potpora djelatnika Gradske uprave također nije zanemariva tako da smatram kako je uspješnost na natječajima rezultat zajedništva i dobre suradnje djelatnika Grada Čazme i Razvojne agencije Čazma, zaključuje gradonačelnik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!