Koestlinovcima više godišnjeg, otpremnine, veći dodaci na plaću, stimulacije…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon više od dvije godine otkako su Sindikat poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede Hrvatske (SPIV) i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) inicirali kolektivne pregovore, sklopljen je novi kolektivni ugovor u Koestlin d.d. Tvornici keksa i vafla Bjelovar. Ugovor su potpisali predsjednik većinskog sindikata SPIV-a Mladen Pracaić, predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš, te predsjednik Uprave Koestlin d.d. Krešimir Pajić. Potpisivanju kolektivnoga ugovora prisustvovao je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Novim kolektivnim ugovorom zadržana su i unaprijeđena postojeća, a ugovorena su i nova, povoljnija materijalna prava za radnike Koestlina vezana, između ostalog, uz visinu plaće i trajanje godišnjeg odmora.

Najniža osnovna plaća veže se uz minimalnu plaću utvrđenu Uredbom Vlade RH, koja od 1. siječnja 2022. godine raste za 350 kuna neto i koja se uvećava sukladno koeficijentu složenosti poslova i ostalim ugovorenim dodacima.

Povećat će se i dodaci na plaću za rad noću, za prekovremeni rad, te za rad nedjeljom. Ugovorena je i mogućnost ostvarenja stimulativnog dijela plaće, pravo na prigodnu godišnju nagradu od najmanje 1.000 kuna do maksimalno neoporezivog iznosa, te otpremnina zbog odlaska u mirovinu u visini od 8.000 kuna. Radnici će imati pravo na solidarnu novčanu pomoć u slučaju smrti užeg člana obitelji, nastupanja invalidnosti zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, te bolovanja dužeg od 90 dana, a novost je i kolektivno osiguranje svih radnika od posljedica nesretnog slučaja za vrijeme obavljanja rada, te za vrijeme provedeno dolaskom na posao i odlaskom s posla. Ugovorena je i jubilarna nagrada, dar djeci, uskrsnica, te mogućnost dodatka na plaću za ostvarene rezultate rada.

Uz zadržavanje prava da se u godišnji odmor ne uračunavaju subote, nedjelje, te blagdani i neradni dana, povećan je maksimalan broj dana godišnjeg odmora, a podignuta je i naknada za troškove prijevoza.

-Radnici Koestlina su bez kolektivnog ugovora od 2016. godine. Potpisivanje ovog kolektivnog ugovora korak je prema ostvarivanju kvalitetnijeg dijaloga s poslodavcem i temelj za daljnje pregovore kojima ugovorena prava želimo i moramo poboljšati. Puno je još prostora za napredak, prije svega kroz daljnji i konkretniji rast plaća i vjerujem da ćemo odsad ići puno brže i učinkovitije prema tome cilju – rekao je predsjednik SPIV-a Mladen Pracaić.

Predsjednik Uprave Koestlin d.d. Krešimir Pajić izjavio je kako je zadovoljan pregovorima. Zahvalio je na suradnji drugoj strani, te naglasio kako se potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora nastavlja iznimno dobra suradnja među socijalnim partnerima.

-Pregovori koji su započeli još 2019. godine i koji su zbog pandemije više puta prekidani konačno su dobili svoj epilog. Nakon više od pet godina ponovno je sklopljen kolektivni ugovor, te su regulirana prava radnika i možemo reći kako na kraju svi mogu biti zadovoljni. Nadamo se da je sada jasno i skepticima koji su sumnjali u mogućnost i potrebu sklapanja kolektivnog ugovora, da bez sindikata i kolektivnog pregovaranja nema niti povećanja materijalnih prava za radnike, rekao je predsjednik PPDIV-a Denis Paradiš.

Novi kolektivni ugovor na snagu stupa 01. studenoga 2021. godine i sklopljen je na vrijeme od dvije godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!