Za garešničku pčelarku Tatjanu znaju od Londona do Dubaija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA- Garešničanki Tatjani Balji pčelarstvo je u krvi, a med je satkan u obiteljsku tradiciju. Kako ne bi bio kada pčelare već više od sto godina, a ona je peta generacija pčelara u obitelji i ona koja je napravila dodatan iskorak u pčelarski turizam. Gosti koji odmaraju u njenom apartmanu mogu u trgovini njene obitelji kupiti isključivo proizvode lokalnih poljoprivrednika, potom naučiti sve što ih zanima o pčelama i pčelarenju, opustiti se u apikomori, ali i sami postati pčelari.

Foto: OPG Balja

Obitelj Balja ima u Hrvatskoj jedinstveni hotel za pčele. Hotel je to koji radi na jednostavnom principu – vlasnici potpisuju trogodišnji ugovor i za 2.500 kuna sav posao i rad oko pčela prepuštaju Baljama s tim da uvijek mogu sami doći i pogledati kako njihove pčele napreduju, a kada je vrijeme ubiranja ili bolje rečeno vrcanja plodova rada tada pčelinje proizvode dijele po pola s Baljama, polovina onoga što izađe iz košnice poput meda i cvjetnog praha ide njima, polovina ostaje Baljama. U tom neobičnom hotelu u kojem pčele imaju puni pansion su svoj dom našle pčele ljudi iz Praga, Londona, pilota iz Dubaija, nogometnog trenera iz Saudijske Arabije, ali i domaćih zvijezda poput Danijele Martinović. Glas o radu obitelji Balja i njihovom hotelu za pčele se pronio diljem svijeta, a sada je i okrunjen nagradom Hrvatske turističke zajednice. Tatjana Balja je proglašena djelatnicom godine u kategoriji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva. Nagrada nije neočekivana i ispunjava ponosom.

-Ova nagrada je kruna na sva naša ostala priznanja koja smo do sada dobili jer je to elitna nagrada Hrvatske turističke zajednice koja nam je uručena u društvu najistaknutijih hrvatskih turističkih djelatnika tako da smo uistinu ponosni na nju – ističe Tatjana Balja.

Foto: OPG Balja

Ponos je to koji obvezuje da zapnu još jače.

-Očekujemo daljnji trud i zalaganje na promociji seoskog turizma i u našem gradu i općenito na kontinentu i poticaj svima da stvarno imamo što ponuditi svijetu samo to sami moramo puno više cijeniti – zaključuje garešnička pčelarka.

Tatjana Balja već priprema novosti na svom gospodarstvu, ali što se to kuha ne želi otkriti, ne dok sve ne bude spremno. No, što god to bilo sigurno će biti slatko i originalno. Svi koje zanima slobodno i sami mogu ‘odzujati’ do Garešnice i OPG-a Balja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!