Grožđe je dobro rodilo, a kakav je mošt koji će Martin krstiti u vino?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vinogradari i vinari slave svoj najveseliji blagdan – Martinje kada se mošt krsti u mlado vino, a njega ove godine neće nedostajati. Jednu od najboljih godina od kada ima vinograd ima Čazmanac Ivica Brnjanec. Nakon nekoliko loših sezona ova je bila ugodno iznenađenje.

-Nama je posljednje dvije, tri godine smrzavalo i stradavala je loza, ali smo vinograd održavali kao da je sve najbolje i možda nam je ova godina to htjela vratiti – kaže Brnjanec.

Prinos malo veći od deset tona na četiri i pol tisuće trsova je, ističe Brnjanec, fantastičan. Proizvodnu godinu za pamćenje ima i bjelovarski vinar Saša Šapić. Uvjeti su, kaže, bili idealni, pa su i sladori prvih berbi muškata, traminca i pinota bili odlični, a ni ostale sorte nisu razočarale.

FOTO: FACEBOOK SAŠA ŠAPIĆ

-Rajnski rizling je sa 17,5 sladora ugodno iznenadio jer je on obično malo niži, a graševina je turbo iznenadila. Na jednom potezu smo imali čak 20 sladora – ističe Šapić.

Kiseline su umjerene, udio alkohola je od 11,5 do 12,5 i nakon što prezime očekuju se visoko kvalitetna vina. Visoko kvalitetna nije prodaja u doba korone.

-Ugostiteljski objekti, barem mi koji smo van grada za ovu godinu možemo zaboraviti značajnije poslovanje i automatski prodaju vina na svom kućnom pragu što je bila osnovna ideja – navodi bjelovarski vinar.

Šapić se nada da će vino uspjeti plasirati i samom kupnjom u vinariji bez ugostiteljskog dijela ili da će nagodinu pandemijski ugriz biti slabiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!