ZAMP isplaćuje honorare s Netflixa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u studenom 2021. po prvi puta isplaćuje autorske honorare s ove popularne platforme, nakon što je 2020. godine potpisan ugovor o licenciranju glazbenih djela s najvećim svjetskim VOD (view on demand) servisom Netflix.

– Naša služba davno je prepoznala važnost kvalitete monetizacije digitalnog tržišta. To se više ne smatra izvorom prihoda u budućnosti, već sadašnjosti. Iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali Netflix i “video na zahtjev” usluge općenito u stalnom su porastu. Mi smo se na to pripremili na vrijeme i kao jedno od vodećih društava u regiji po mom pitanju, za naše članove ostvarili trenutno najbolju moguću poziciju na online terenu. O prilikama koje se na njemu nude autorima i glazbenicima bit će puno govora i na skoroj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) 2. i 3. prosinca u Zagrebu, na koju pozivam sve zainteresirane – komentirao je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Podaci koje je Netflix dostavio ZAMP-u pokazuju konstantan rast streaminga, ali i razvoj ponude servisa iz godine u godinu. Prve godine u Hrvatskoj, Netflix je nudio 43 tisuće naslova, dok je već 2019. ta brojka porasla na 163 tisuće naslova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!