Šok za poljoprivrednike: mogu kupiti samo nove, a ne rabljene traktore!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedavno je raspisan natječaj za Mjeru 6.3.1, mjeru za male poljoprivrednike. Dio njih je zasigurno ostao razočaran jer za razliku od prijašnja tri natječaja, na ovom se EU novcem može kupiti isključivo nova mehanizacija, a ne i rabljena. I na tu isključivo novu mehanizaciju može otići najviše pedeset posto ukupnog iznosa potpore, dok se preostalih pedeset posto mora uložiti u povećanje ekonomske veličine gospodarstva, digitalizaciju ili pak uvođenje zelenih tehnologija. Među onima koji će ostati praznih ruku je i Bjelovarčanin Mario Matak kojem su presudile upravo zelene tehnologije.

-Pretpostavljam da mi ni ova prva polovina od 7,5 tisuća eura ne bi bila dovoljna za te panele, a prije svega bih morao i krovište promijeniti. Mislim da nema šanse – kaže Matak.

I Matak i njegov brat imaju OPG. Od poljoprivrede, ističe, ne žive. Ona im je dodatna djelatnost, ali su uz pomoć EU novca željeli svoju proizvodnju unaprijediti. No, sada su siti svega.

-Bavimo se poljoprivredom kao dodatnom djelatnošću, ali izgubili smo svaku volju za bilo čim – razočaran je Matak.

Razlog novih pravila je što se Mjera 6.3.1. ovog puta financira iz europskog Instrumenta za oporavak kojim se želi ubrzati oporavak od koronakrize. Iz Ministarstva poljoprivrede napominju i da se obvezom kupnje isključivo nove mehanizacije, pa tako i novih traktora ide i na ruku poljoprivrednicima jer im rabljena oprema donosi više štete nego koristi. No, za dio je rabljena mehanizacija i oprema jedina opcija, napominje pak potpredsjednik Udruge OPG-a Život Slavimir Brkić.

-Ljudi su bili sretni kada su mogli kupiti rabljeni traktor, a da bude bolji od onog kojeg sada imaju – kaže Brkić.

Statistika pokazuje da je više od 52 posto kupljenih traktora kroz dosadašnje natječaje Mjere 6.3.1 starije od dvadeset godina! Nema poljoprivrednika koji si ne bi želio kupiti novu mehanizaciju, ali pitanje je što se od nove mehanizacije može kupiti za primjerice 15 tisuća eura.

-Kakav je to konkretno traktor? Što se može kupiti za to na tržištu? Ništa, ili je to nekonkurentno i tehnološki nerazvijeno – ističe potpredsjednik Života koji drži da bi stoga potpora kroz Mjeru 6 trebala biti barem upola veća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!