Francuska pasmina koja osvaja i hrvatske staje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uz tradicionalnog simentalca, sve češći stanovnik staja i na ovom području je salers – francuska mesna pasmina goveda koju Francuzi nazivaju kraljevskom pasminom, a zove je se i živim malčerom i velikom kozom. Hrvatsko uzgojno udruženje salerca broji 76 članova iz 17 županija. Broj iz godine u godinu raste i trenutno se mogu pohvaliti s oko dvije tisuće plotkinja. Po broju krava prednjače Ličko-senjska i Bjelovarsko-bilogorska županija, a upravo iz Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije iz Komuševca kod Čazme dolazi Ivica Perčec. Za njega je stočarstvo sto godina duga obiteljska tradicija, ali on se s mljekarstva preorijentirao na sustav krava-tele i prije šest godina počeo uzgajati upravo salers govedo. I nije požalio jer je riječ o poslušnom govedu koje je otporno, rijetko je potreban veterinar i donosi minimalan broj problema u uzgoju.

-Ta pasmina je jako otporna na sve uvjete, na zimu, ljeto, podnosi vrućinu, nije zahtjevna u ishrani, ima lagana teljenja, to su i vrhunske majke – navodi karakteristike salers goveda Perčec.

Upravo tu karakteristiku izdvaja i predsjednik Uzgojnog udruženja Salers-Croatia, Mirko Devčić.

-Izvrsne su majke, majke koje će svake godine dati tele, tele odgojiti zbog odlične mliječnosti, a tele će na tržištu ostvariti odlične rezultate – ističe Devčić.

U Hrvatskoj se salerci uglavnom prodaju kao rasplodni materijal. Dio odlazi i za meso, a iako nismo došli do razine Francuske to je i dalje isplativije od simentalca.

-Cijena je malo bolja, ali još to nije na razini kao u Francuskoj. Znate i sami da kod nas ni plaće nisu kao u Francuskoj, pa nije ni to – kroz smijeh kaže Perčec.

Perčec se ipak ne može požaliti. Danas uzgaja isključivo salers govedo. U staji ima oko sto grla i ne kani stati na tome.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!