Pčelari traže zabranu svih pesticida do 2035.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pesticidi i njihov utjecaj na oprašivače je sve više u fokusu interesa. EU strategija “Od polja do stola” predviđa da se uporaba pesticida do 2030. prepolovi, a korak više traži građanska inicijativa “Spasimo pčele i poljoprivrednike” koja zahtjeva da se do 2035. korištenje pesticida potpuno zabrani. Za to su iz brojnih EU zemalja uključujući Hrvatsku peticijom prikupili milijun i 161. tisuću potpisa. Inicijativu pozdravlja predsjednik garešničke Pčelarske udruge Cvijet Nemanja Vlahović jer za njih i pčele, ističe, nema suživota.

-Pčele i kemija zajedno ne idu – jasan je Vlahović.

To je nešto što ne bi trebalo brinuti samo pčelare.

-Čim se pesticid unese u košnicu on automatski može završiti i u medu, a postojanje se utvrđuje posebnim analizama koje su jako skupe i pčelarima nedostupne – upozorava tajnik Pčelarske udruge Čazma Franjo Anić.

Ne promijeni li se nešto nedostupne bi mogle postati i brojne poljoprivredne kulture. Zabrana pesticida se traži zbog toga što je diljem svijeta zabilježeno golemo smanjene populacije oprašivača. U Hrvatskoj su protekle sezone evidentirani gubici pčelinjih zajednica od uobičajenih deset do čak 80 posto. Zašto, ne zna se, ali pesticidi su uvijek visoko na listi glavnih osumnjičenih. Ostali poljoprivrednici ističu kako će bez pesticida prinosi biti znatno smanjeni, ali Željko Krvar drži da druge opcije zaštite postoje.

-Možemo sve više ići prema ekološkoj proizvodnji i odbijanjima nametnika žutim trakama. Postoji alternativa – siguran je Krvar.

Foto: Facebook Željko Krvar

Krvar se na vlastitoj koži uvjerio da alternative oprašivačima nema. Proteklog proljeća pčele nisu uspjele oprašiti njegov nasad marelica u Kapeli, pa uroda nije ni bilo. Vlahović pak drži da ni od peticije “Spasimo pčele i poljoprivrednike” unatoč dobroj namjeri neće biti ništa.

-2035. je meni nezanimljiva godina zato što ne znam hoćemo li uopće pčelariti do tada – pesimističan je garešnički pčelar koji upozorava da je pčele sve teže održati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!