Tovljači junadi predlažu nekoliko mjera pomoći sektoru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od sektora koji bi mogao kleknuti pod teretom drastičnog rasta ulaznih troškova je tovno govedarstvo. Dodatan je problem što je urod kukuruza ove godine i do 60 posto manji zbog čega prijeti opasnost da do rujna ili listopada sljedeće godine više neće biti hrane za stoku. Udruga Baby beef stoga od Vlade traži da u robne rezerve kupi 200 do 300 tisuća tona kukuruza.

-Tako da se kada dođe situacija kada više nećemo imati čime hraniti stoku taj kukuruz nama ponudi i da ga kupimo jer mi sada nemamo dovoljno novca da kupimo taj kukuruz – kaže novi predsjednik udruge Zvonimir Širjan.

I njih muči uvoz i to uglavnom mesa iz Poljske, pa žele kvalitetnije obilježavanje hrvatskog mesa.

-Država bi trebala omogućiti da na svakom proizvodu koji potječe od hrvatskog proizvođača piše ‘meso s hrvatskih farmi’ – ističe Širjan.

No, ono što se tovljačima junadi često predbacuje je da je njihovo meso daleko od hrvatske junetine jer uvoze telad mahom iz Rumunjske, utove ju i prodaju. Tovljači tu nisu ništa krivi, brani njihovu poziciju Toni Raič.

-Mi bi željeli ovdje kupiti telad, ali mi danas nemamo gdje kupiti, nemamo što kupiti, a mi kada uvezemo tele ono je kod nas gotovo godinu dana. Mi zapošljavamo domaće ljudi i proizvodimo zdravo meso za koje su zainteresirana najprofinjenija tržišta svijeta – ističe Raič.

Baby beefovci izvoze u Libiju, Libanon, ali i Austriju i Italiju. Nakon nedavnog posjeta alžirskog veleposlanika Bjelovaru za kojeg je obišao i Raičevo gospodarstvo postavlja se pitanje može li Alžir biti novo izvozno tržište. Alžirci su s hrvatskom junetinom upoznati i za nju su zainteresirani.

-Impresionirani su oni svim tim i žele da se pitanje Baby beefa stavi kao politička tema, da se o tome razgovara i da se pokuša napraviti određena suradnja – kaže Raič.

Problem bi jedino mogle biti količine kojih Hrvatska nema dovoljno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!