Pčelari zbog propolisa više neće morati plaćati trošarine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godinama su pčelari tražili promjenu sustava trošarina koji je zahvatio one koji rade propolis. Naime, svi alkoholni preparati s više od 1,2 posto volumena alkohola su trošarinski proizvod što znači da i pčelari moraju plaćati trošarinu i registrirati se kao takvi.

-Pčelar se morao prijaviti preko carine da bi mogao alkohol koristiti za proizvodnju propolisa – tumači predsjednik Povjerenstva za propolis Hrvatskog pčelarskog saveza Nediljko Landeka.

Takav je sustav potpuno besmislen ističu u Hrvatskom pčelarskom savezu, a s njima se slaže i bjelovarski pčelar Marijan Naranđa.

-Imam 90 košnica i godišnje proizvedem litru do 1,5 litre čistog propolisa i znači da mi trebaju dvije litre alkohola. Kupio sam taj alkohol u apoteci i tu sam već platio porez, a onda sam trebao dodatno još trošarinu plaćati – kaže Naranđa.

Foto: OPG Naranđa

Pčelarske želje su napokon uslišane jer se izmjenama Zakona o trošarinama ukidaju trošarine malim proizvođačima alkoholnih pića, ali i trošarine na takve proizvode kada se upotrebljavaju kao dodatak prehrani što se u prvom redu odnosi na propolis. To bi, smatra Landeka, trebalo značiti porezno i administrativno rasterećenje. Koliko će ukidanjem trošarina rasterećenje točno biti još je teško reći jer tek treba vidjeti hoće li se morati donijeti i neki podzakonski akti.

-Čekat ćemo i vidjeti kako će biti urođen cijeli taj sustav kako bi mogli donijeti konačan stav. Za sada nam ovo odgovara jer ide u dobrom smjeru – ističe Landeka.

U Hrvatskom pčelarskom savezu se nadaju i da će sada više pčelara raditi propolis.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!