Gdje su zapela obećana tri milijuna kuna hitne pomoći?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sektor svinjogojstva je ove godine pogodilo nekoliko teških udaraca. Početkom godine prodaja je stala, a kako bi to ublažila država je obećala tri milijuna kuna hitne pomoći. Odluka je donesena početkom veljače, zahtjevi za potporom su se primali u svibnju, ali potpore tovljačima i dalje nema. Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi su na naš upit odgovorili da je administrativna obrada zahtjeva u tijeku te da se isplata očekuje ovih dana, a rok je, kažu, 31. 12.. Novi predsjednik Središnjeg saveza udruga proizvođača svinja Dalibor Vrček vjeruje da će tako i biti.

-Ministrica je stvarno obećala da će to biti do kraja mjeseca i ja stojim kod stava da je to velika pomoć svinjogojstvu, a hoće li biti 1.12. ili 31.12. nije bitno – kaže Vrček.

No, više bi ta pomoć pomogla da je sjela ranije, smatra predavački uzgajivač Vlado Biškup.

-Barem da je pomoć došla prije mjesec, mjesec i pol dana, prije berbe kukuruza i prije poskupljenja mineralnih gnojiva i svih cijena žitarica – kaže Biškup.

Biškup koji se svinjogojstvom bavi od kada, kaže, zna za sebe ne pamti da je ikada bilo ovoliko teško. Prodaja stoji, ulazni troškovi nesmiljeno rastu, a svinje se ne mogu strpjeti.

-E, kada bi prase bilo samo kao na kompjuteru da stisneš i ono skoči van i da ne košta ništa, onda bi se moglo – kaže u svom stilu Biškup.

Ali košta, i to puno. Primjerice, krmača kada je suprasna dnevno pojede tri kilograma hrane, a kada ima prasce i do devet. Jedino što svinjogojci sada zbrajaju su gubici.

-Čisti gubitak po tovljeniku je 600 kuna, 600 kuna po jednom grlu! Kod prasadi je ista situacija, na njima gubimo sto kuna po prasetu – upozorava predavački svinjogojac.

I ne mogu se proizvođači nadati da će uskoro biti bolje. Istovremeno, dok čekaju tri milijuna obećana u prvom dijelu godine, država najavljuje novih 65 milijuna za svinjogojski sektor. Najveći dio tog iznosa bi trebao sjesti do kraja godine, kažu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. Svinjogojci će tome vjerovati kada im novac sjedne na račune.

Predavački svinjogojac Vlado Biškup

PODIJELI S PRIJATELJIMA!